ANKARA - Het Turkse ministerie van buitenlandse zaken heeft woensdag gezegd dat het een voorstel voor een unie van landen rond de Middellandse Zee bestudeert, maar nooit zal accepteren dat zo’n bondgenootschap in de plaats komt van het lidmaatschap van de Europese Unie.
Het idee van een Mediterrane Unie - in Turkse media ’Club Med’ genoemd - is afkomstig van de Franse president Nicolas Sarkozy, van wie bekend is dat hij geen voorstander is van de toetreding van Turkije tot de EU.

Een woordvoerder van het Turkse ministerie van buitenlandse zaken, Levent Bilman, zei dat de kwestie nog wordt bestudeerd. Hij liet hier in een adem op volgen dat Turkije inzet op volledig lidmaatschap van de EU en met minder niet akkoord zal gaan.

Sarkozy en de Italiaanse premier Romano Prodi, die elkaar eerder deze week in Parijs ontmoetten, benadrukten beiden dat het idee niet was gelanceerd als zoethoudertje voor de regering in Ankara.

De onderhandelingen over het Turkse EU-lidmaatschap zijn in een impasse beland doordat Ankara weigert een douane-unie met de EU uit te voeren, omdat het daarmee indirect EU-lidstaat Cyprus zou erkennen.