Duitse vakbondsleider bekent omkoping door Siemens
BERLIJN - De leider van een Duitse kleine onafhankelijke vakbond heeft in een interview met het weekblad Stern, dat donderdag verschijnt, toegegeven dat hij is omgekocht door Siemens. Hij zou omgekocht zijn om druk uit te oefenen in de ondernemingsraad van de telecomreus, en dat in het voordeel van de directie.
Wilhelm Schelsky, leider van de kleine onafhankelijke vakbond AUB, geeft in het interview toe dat hij 'een verborgen lobbyist is geweest voor Siemens'. Hij legt uit dat het 'plan afkomstig was van de centrale directie' van het bedrijf.

Een woordvoerder van Siemens wilde aan AFP geen commentaar geven op de uitspraken van Schelsky. Hij verwees alleen naar het onderzoek dat aan de gang is bij het parket van Nürnberg.

Schelsky werd midden februari in hechtenis genomen in verband met de omkopingszaak. Vanaf 2001 heeft hij in totaal 45 miljoen euro gekregen van Siemens om in de ondernemingsraad van het bedrijf de directie te steunen. Zo kon die meer tegengewicht bieden aan de machtige metaalvakbond IG Metall.

Siemens werd de voorbije maanden geplaagd door verschillende schandalen. Het meest spectaculaire schandaal gaat over de verdachte betaling van ongeveer 400 miljoen euro. Daardoor kon Siemens internationale contracten in de telecommunicatiesector binnenhalen.