GENT - Advocaat Engels, die optreedt voor Geert Dauwe, een vroegere topmedewerker van de bank Artesia (Dexia), stelde de voor het hof van beroep gevoerde procedure in vraag. Volgens Engels is het niet omdat men het ermee eens is dat de zaak Lernout & Hauspie rechtstreeks voor het hof van beroep gevoerd wordt, men zijn ‘grondwettelijk recht’ op een toetsing van de tenlastelegging voor de raadkamer verliest.
Engels zegt daarover een prejudiciële vraag te zullen stellen. Hij zegt ook dat het parket moet toelichten waarom het zes partijen in de zaak L&H, waaronder de juridische raadgever 'die misschien een grote hand had in de zaak L&H' niet vervolgd wordt. 'U moet dat toelichten, maar u speelt struisvogelpolitiek.'

Engels neemt het ook niet dat zijn cliënt niet weet welke burgerlijke partijen zich tegen hem keren. Hij hekelt het feit dat de griffie de burgerlijke partijen de weg wijst door op voorgedrukte formulieren de namen van alle betichten te vermelden en te vragen kruisjes te zetten tegen wie men zich stelt.

'‘Het is evident dat men op die manier overal kruisjes zet. Dit proces gaat over de burgerlijke dood van mijn cliënt.'

Engels nam het ook niet dat het OM al tot dagvaarding overging terwijl Dexia nog een beroep heeft lopen tegen het verwerpen van een vraag om bijkomende onderzoeksdaden. 'Het OM rijdt op die manier de onderzoeksrechter van de baan. Waarom?', lanceerde Engels.

Hij zei ook dat het 'onfatsoenlijk' is dat het proces al een aanvang neemt terwijl het OM pas half juli het rekwisitoor zal afleveren. 'Ik moet tot dan wachten om te weten waarvan mijn cliënt beschuldigd wordt. Het OM heeft zijn huiswerk niet klaar.' Engels hekelde ook dat hij allerlei vrijwaringsclausules moet tekenen om via internet toegang tot het dossier te krijgen.

Na de middag is het woord aan het OM.