Kinderen vaak vergeten in strijd tegen aids
Foto: reuters
KEULEN - In de strijd tegen aids worden kinderen die met het hiv-virus besmet zijn ,,ernstig verwaarloosd’’. Dat zeggen de hulporganisaties Unicef en World Vision dinsdag naar aanleiding van aidsconferentie van de Verenigde Naties, die woensdag in New York van start gaat. Wereldwijd zijn 2,3 miljoen kinderen besmet met het hiv-virus, dat aids veroorzaakt.
Van de ongeveer 660.000 kinderen die dringend aidsremmers nodig hebben, hebben slechts 20.000 tot 30.000 kinderen die medicijnen ter beschikking. ,,Elke minuut sterft een kind aan aids’’, aldus Unicef. Dagelijks worden 2.000 jongens en meisjes met het hiv-virus besmet. De aidsepidemie heeft tot nu toe al 15 miljoen kinderen wees gemaakt. ,,In de strijd tegen aids worden kinderen te vaak over het hoofd gezien’’, zegt Unicef-directeur Ann Veneman.

Ook de christelijk geïnspireerde hulporganisatie World Vision stelt dat kinderen bij de strijd tegen aids ,,op een dramatische manier verwaarloosd worden’’. ,,Door aids verweesde of bedreigde kinderen leiden vaker honger, zijn vaker ziek en doen het vaker slecht op school’’, besluit World Vision uit een onderzoek, dat op de VN-top zal worden voorgesteld.

De VN-landen zijn hun in 2001 aangegane verplichting om tegen 2006 concrete richtlijnen op te stellen voor de verzorging van kinderen die bescherming nodig hebben, niet nagekomen. ,,We moeten meer doen voor kinderen die door aids getroffen zijn’’, besluiten Unicef en World Vision.