BAGDAD/BRUSSEL - De coalitietroepen en de voorlopige Iraakse bestuursraad geraken het niet eens over de nominatie voor een Iraakse overgangspresident. Het getouwtrek duurde zondag voort. De onderhandelingen zijn opgeschort tot maandag, in de hoop dat er dan een vergelijk uit de bus komt.
Probleem is dat de Amerikanen niet willen weten van de kandidaat die de steun geniet van de leden van de zogenaamde Iraqi Governing Council (IGC), Ghazi al-Yaouar. Volgens een lid van de voorlopige bestuursraad willen de coalitietroepen hun kandidaat opdringen, de soenniet Adnane Pachachi. ,,Wij aanvaarden die druk niet. Dat is geen manier om de soevereiniteit over te dragen'', luidt het.

Naar verluidt zouden de coalitie en de VN nu overwegen om andere kandidaten naarvoor te schuiven voor de post van overgangspresident van Irak, kandidaten die geen lid zijn van de Iraqi Governing Council. Al-Yaouar en Pachachi zijn wel lid van de bestuursraad.

Het zijn de VS en de speciale VN-gezant voor Irak, Lakhdar Brahimi, die uiteindelijk hun zegen moeten geven over de interimregering die Irak na de machtsoverdracht op 30 juni zal besturen. Naast een president, twee vice-presidenten en een premier -voor die laatste functie is de gematigde sjiiet Iyad Allawi naar voor geschoven- moeten 26 ministers worden aangesteld.

Er zou een stilzwijgend akkoord zijn om de post van president aan een soenniet toe te kennen, en de functie van vice-president aan respectievelijk een sjiiet en een koerd. Eerste minister van Irak moet een sjiiet worden, aldus het stilzwijgende akkoord tussen de verschillende Iraakse bevolkingsgroepen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig