BRUSSEL - Anderstalige werklozen in Vlaams-Brabant die geen Nederlands kennen en weigeren een taalcursus te volgen, moeten voor de N-VA hun werkloosheidsvergoeding verliezen. Dat stelt Mark Demesmaeker, vijfde kandidaat op de CD&V/N-VA lijst in Vlaams-Brabant.
De voormalige VTM-nieuwsanker trekt zondag in een persbericht van leer tegen anderstalige werklozen in Vlaams-Brabant die ,,massaal de gratis taalcursussen van de VDAB weigeren''.

Uit antwoorden van Vlaams minister van Werkgelegenheid Renaat Landuyt leert Demesmaeker dat bijna 9.000 of één op drie werklozen in Vlaams-Brabant Frans- of anderstalig is. Volgens Demesmaeker blijven ze ook opvallend lang werkloos, omdat deze werklozen amper Nederlands kennen en weigeren de gratis taalcursus van de VDAB te volgen. In 2003 volgden 966 anderstaligen zulke taalcursus. ,,Op een totaal van 8.977 anderstaligen is dat amper 11 procent. In Halle-Vilvoorde is dat zelfs maar 8 procent''.

,,Wie weigert een taalcursus te volgen moet geschorst worden van de werkloosheidsuitkering. De vrijgekomen middelen kunnen besteed worden aan de ondersteuning van werklozen die wél Nederlands willen leren en voor Nederlandstalige werkzoekenden'', stelt Demesmaker.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig