LONDEN - De regering-Blair heeft vandaag aangekondigd dat het de immigratiewetgeving gaat verscherpen. Het land zal vluchtelingen van wie de asielaanvraag is afgewezen, uitzetten. De vluchtelingen moeten in een ander land tegen het Britse besluit in beroep gaan.
De regering heeft tot de maatregel besloten om de aanhoudende stroom asielzoekers in te dammen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat het land in het eerste kwartaal van 2002 19.520 asielaanvragen heeft ontvangen. Dat waren er 1520 meer dan in het laatste kwartaal van 2001. Driekwart van de asielaanvragen in de eerste drie maanden van 2002 is afgewezen. Londen heeft dit jaar al ongeveer 3000 asielzoekers het land uitgezet.

Ultrarechts

Blair zei dat het noodzakelijk is het vluchtelingenprobleem zeer daadkrachtig aan te pakken om ultrarechts de wind uit de zeilen te nemen. Hij verwees in dat verband onder meer naar de recente successen in verkiezingen van de Lijst Pim Fortuyn in Nederland en het Front National in Frankrijk. De regering wil vluchtelingen van wie de asielaanvraag is afgewezen, terugsturen naar hun land van herkomst of naar het land van waaruit ze naar Groot-Brittannië reisden. In een van die landen kunnen ze dan in beroep gaan tegen het Britse besluit.

Minister van Binnenlandse Zaken Blunkett zei tegen de omroep BBC dat in de huidige situatie veel vluchtelingen asielvragen indienen, die niet zijn gegrond. ,,Ze kunnen tijdens de duur van het proces in Groot-Brittannië blijven'', aldus Blunkett. ,,Dat gebeurt op kosten van de belastingbetalers.'' Als het Britse parlement instemt met de verscherping van de immigratiewetgeving heeft dat tot gevolg dat duizenden asielzoekers naar Frankrijk worden gestuurd. Veel vluchtelingen bereiken Groot-Brittannië via de Kanaaltunnel.

De Franse ambassadeur in Groot-Britannië, Bernard, zei tegen de BBC dat zijn regering bezorgd is over de Britse plannen. Hij liet weten dat Londen door die eenzijdige benadering in strijd met internationale verdragen handelt.Ook de Deense regering wil de immigratiewetgeving verscherpen. Het parlement buigt zich vrijdag over de voorstellen op dit terrein van de regering van de liberale premier Rasmussen.