LUXEMBURG - De landen van de Europese Unie zullen hun voorraden van antivirale medicijnen delen als één van de landen hard getroffen wordt door de Mexicaanse griep, zo hebben de ministers van Gezondheid van de EU donderdag beslist.
'Als de crisis echt escaleert, zijn lidstaten met grotere voorraden antivirale middelen bereid andere lidstaten te helpen', zei EU-commissaris Androulla Vassiliou aan journalisten na een bijeenkomst in Luxemburg. Het is de eerste keer dat EU-lidstaten principieel overeenkomen geneesmiddelenvoorraden te delen.

De ministers spraken ook af dat de EU en de farmaceutische industrie zo snel mogelijk aan de productie van een nieuw vaccin voor het virus moeten werken. De lidstaten 'zullen inzake wetenschappelijk onderzoek onderling en met de industrie samenwerken om onverwijld een vaccin te ontwikkelen', zei de Tsjechische minister van Gezondheid, Daniela Filipo, die de bijeenkomst voorzat. De EU is verder ook bereid Mexico te helpen bij de bestrijding van de epidemie.

'Er is geen wetenschappelijk bewijs van een verband tussen de ziekte en het verbruik van varkensvlees', benadrukken de ministers nog eens in een een gezamenlijk verklaring. Functionarissen hameren er ook op dat in Europa niemand gestorven is aan de ziekte.

Het Franse voorstel om vluchten van de EU naar Mexico te verbieden, werd afgewezen. Frankrijk zal het verbod niet unilateraal invoeren.