In België zijn donderdag zes nieuwe mogelijke besmettingen met de Mexicaanse griep vastgesteld. De testresultaten worden vrijdag verwacht. De zeven verdachte gevallen van woensdag blijken allemaal negatief te zijn. Dat verklaarde viroloog Marc Van Ranst van het Interministerieel Commissariaat Influenza donderdag.
Bij de zes nieuwe mogelijke gevallen in België zijn vijf personen die onlangs in Mexico verbleven. De zesde persoon kwam uit New York. Tot nu toe was er in België sprake van 26 verdachte gevallen, waarvan de eerste 20 negatief bleken.

'We zullen de komende dagen waarschijnlijk melding krijgen van vijf tot zeven gevallen per dag, tot het aantal reizen naar de risicogebieden afneemt. We blijven waakzaam en wachten de evolutie af', aldus Van Ranst.

Geen reden tot paniek

Volgens de viroloog is de situatie in België niet veranderd en is er dus geen reden tot paniek. De fase vijf die werd afgekondigd door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) heeft betrekking op de geografische spreiding van het virus en niet op de ernst van de ziekte.

Het gebruik van mondmaskers en het preventief innemen van antivirale medicijnen hebben volgens de viroloog geen nut. 'Een aantal artsen delen aan al hun patiënten antivirale medicijnen uit. Dit is niet nodig. Ze moeten gebruikt worden voor mensen die echt ziek zijn.'

België en Oostenrijk zouden momenteel het meest vergevorderd zijn in de bestrijding en preventie van het griepvirus. Zo staan alle betrokken sectoren en diensten standby. In sommige Europese landen zou pas donderdag een cel zijn opgericht.

Flyers met tips

Vanaf vrijdag zullen er op verschillende openbare plaatsen op grote schaal flyers met tips worden uitgedeeld. De tips hebben betrekking op het voorkomen van verdere besmetting.

De Wereld Gezonheids Organisatie heeft in samenspraak met een aantal organisaties besloten het virus een nieuwe naam te geven: Influenza A/H1N1. Van Ranst benadrukt dat dit een wetenschappelijke naam is. In de communicatie zal worden vastgehouden aan de naam 'Mexicaanse griep'.