Oscar Freire wint zijn eerste van het jaar
Foto: reuters
Oscar Freire heeft de tweede etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. Het was pas de eerste zege van het jaar voor de Spanjaard, die eerder dit jaar zwaar ten val was gekomen in de Ronde van Californië. Philippe Gilbert en ploegmaat Cadel Evans kleurden de finale, maar gingen ten onder.
De ontsnapping van de dag was er eentje van twee Fransen. Mathieu Sprick en Florent Brard reden een hele tijd aan de leiding, maar werden op vijftien kilometer van de streep gegrepen.

Op de laatste beklimming van de dag voerden Cadel Evans en Philippe Gilbert een nummertje op. De twee renners van Silence-Lotto reden weg van het peloton en gingen met twintig seconden bonus de laatste acht kilometer in. Het peloton liet echter niet begaan en onder aanvoering van Caisse d'Epargne kregen we een hergroepering.

In de massasprint ging Valverde van ver aan, maar hij werd gemakkelijk geremonteerd door zijn landgenoot Freire. De Rabobank-renner klopte de Tsjech Frantisek Rabon - de winnaar van de proloog - en de Kazach Assan Bazayev.

Voor Oscar Freire betekent de overwinning het einde van een sombere periode. Die begon al in februari toen hij bij een zware val in de Ronde van Californië twee ribben brak. Het duurde tot de Ronde van het Baskenland goed veertien dagen geleden vooraleer de Spanjaard bekwaam was om opnieuw in competitie uit te komen. In de Waalse Pijl en in Luik-Bastenaken-Luik (veertiende) presteerde hij al sterk en in La Chaux-de-Fonds was het eindelijk raak.

Rast blijft leider

De Zwitser Gregory Rast, die het onderweg soms moeilijk had op de beklimmingen, hield stand en reed in het peloton de streep over. Hij blijft dan ook leider met vijf seconden voorsprong op de Spanjaard Ricardo Serrano.

Morgen staat er in de Ronde van Romandië een ploegentijdrit over vijftien kilometer op het programma.