Nederlandse peuter heeft Mexicaanse griep
Foto: afp
Bij een driejarig kind in Nederland is Mexicaanse griep vastgesteld. Het kind is eind april met zijn ouders teruggekomen van een familiefeest in Mexico. Het kind en zijn ouders maken het volgens Minister Ab Klink van Volksgezondheid goed.
Het kind maakt het goed. De ouders zijn niet ziek en krijgen preventief virusremmende middelen toegediend, net als enkele andere mensen die contact hebben gehad met de peuter. Klink wil om privacyredenen het geslacht en woonplaats van het kind geheimhouden.

Het kind wordt niet in isolement gehouden, maar gaat voorlopig niet naar de crèche. Artsen en hulpverleners begeleiden het gezin.

Het kind is met zijn ouders op 27 april teruggevlogen vanuit Mexico. Ze waren daar op familiebezoek. Het kind kreeg koortsverschijnselen een paar uur na de landing. Het RIVM is daarom, samen met de luchvaartmaatschappij, begonnen de passagiers op te sporen die tijdens de vlucht vlak voor, vlak achter en naast het gezin zaten. Deze passagiers krijgen ook uit voorzorg de virusremmers Tamiflu toegediend. In theorie kan iemand een dag voordat de eerste verschijnselen zich openbaren, het virus doorgeven.

Viroloog Ab Osterhaus, autoriteit op het gebied van bestrijding van griepvirussen, verwacht dat Nederland de komende tijd met meer besmettingsgevallen te maken krijgt. Hij vertrouwt op de goede organisatie die in Nederland is opgezet om een pandemie te bestrijden. 'We leven in 2009.'

In tegenstelling tot vroeger heeft de regering volgens hem nu 4,5 miljoen doosjes van de virusremmer Tamiflu beschikbaar, liggen bijvoorbeeld bij gemeenten en ziekenhuizen draaiboeken klaar om patiënten te behandelen en verdere besmetting tegen te gaan. Ook is er een signaleringssysteem dat besmettingen bij patiënten snel opspoort.