Nieuwe startblok moet zwemtijden omlaag halen
Foto: epa
Australische zwemmers experimenteren nu reeds volop met een nieuwe startblok die vanaf 2010 voor een nieuwe stortvloed aan wereldrecords moet gaan zorgen.
De startblok, met aanpasbare steun voor het achterste been, is geïnspireerd op de startblokken die in de atletiek worden gebruikt. De Internationale zwembond FINA keurde het ontwerp goed voor gebruik vanaf 2010.

Door de nieuwe technologie nu al te installeren wil de Australische sportbond haar atleten een voorsprong geven op de concurrentie.

'Australische zwemmers kunnen zich nu al aanpassen aan een technologie die vanaf 2010 op alle internationale wedstrijden zal gebruikt worden.' aldus Peter Fricker, directeur van het AIS.

Wat uiteindelijk het effect zal zijn van de nieuwe blokken op de zwemtijden is nog niet erg duidelijk. Maar men verwacht alvast een significante verbetering.

'Het zou me niet verbazen dat zwemmers tot een tiende van hun tijden kunnen afdoen', voorspelt zwemtrainer Shannon Rollason. 'Nu kunnen ze de kracht in hun achterste been ten volle benutten.'