Lance Armstrong achtste bij wederoptreden
Lance Armstrong is ook in het shirt van Mellow Johnny's enorm populair. Hij imiteerde zijn fans zelfs met een kartonnen Boss. Foto: © AP
Lance Armstrong heeft woensdag zijn eerste koers gereden sinds hij op 23 maart zijn rechtersleutelbeen brak bij een val in de Ronde van Castilië en Leon.
De zevenvoudige Tourwinnaar finishte in de eerste rit van de Tour of the Gila, een kleine Amerikaanse rittenkoers, als 8e. De 115 km lange rit van Silver City naar Mogollon werd gewonnen door zijn land- en teamgenoot Levi Leipheimer. Die finishte met 49 seconden voorsprong op Peter Stetina (Felt) en 1 minuut op Christopher Baldwin (Boulder).

Aan de wedstrijd mogen geen ProTour-ploegen deelnemen en dus moesten Armstrong, Leipheimer en Chris Horner toestemming vragen aan de internationale wielerunie UCI om te mogen starten. De drie Astana-renners verschenen als onafhankelijken aan de start. Armstrong wilde de wedstrijd rijden als voorbereiding op de Ronde van Italië, die volgende week van start gaat in Venetië. Hij denkt dat hij tijdig fit zal raken voor zijn eerste deelname aan de Giro.

"Ik heb al enkele dagen geen last meer van mijn sleutelbeen", vertelde de Amerikaan, die 20 km deel uitmaakte van een kopgroep. "Op training voelde het al goed, maar je kan nooit koersomstandigheden nabootsen. Ik ben blij dat ik hier kon rijden. Dit is belangrijk om opnieuw het ritme te vinden."

Uitslag rit 1: 1. Levi Leipheimer (VSt/Mellow Johnny's) 3u36:02
2. Peter Stetina (VSt/Felt-Holowesko Partners-) op 0:49
3. Christopher Baldwin (VSt/BOULDER) 1:00
4. Matt Cooke (VSt/RideClean) 1:12
5. Burke Swindlehurst (VSt/Bissell Pro Cycling) 1:18
6. Florian Stalder (Zwi/Team B) 1:23
7. Rory Sutherland (Aus/OUCH Pro Cycling Team p/b) 1:36
8. Lance Armstrong (VSt/Mellow Johnny's) 1:40
9. Tyler Wren (VSt/Colavita Sutter Home p/b) 1:46
10. Scott Nydam (VSt/Team B)
....