Van alle Vlamingen maakt 49,5 procent zich zorgen over zijn persoonlijke financiële toestand. Dat blijkt uit een grootschalige peiling van het onderzoeksbureau Ivox, waarvan de resultaten donderdag in Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen staan.
Ivox vroeg eind vorig jaar en in maart 2009 aan 25.000 Vlamingen hoe ze de crisis op persoonlijk vlak ervoeren. Opvallend is dat de ongerustheid met zeven procent is toegenomen en ook is doorgesijpeld tot alle sociale lagen van de bevolking.

De ongerustheid is logischerwijs het grootst bij de sociaal zwakste groepen, maar zelfs 28 procent van de topkaders vraagt zich vandaag af of ze het in toekomst nog financieel zullen kunnen rooien. 4 op de 5 Vlamingen vragen dan ook dat de overheid maatregelen neemt om de koopkracht te beschermen.

'De bankencrisis was voor heel wat Vlamingen nog een ver-van-hun-bed-show. Maar de golf van ontslagen en saneringen die daarop volgde heeft het voor iedereen plots heel concreet gemaakt', zegt onderzoeker Hans Verhoeven.