Het aantal Amerikaanse soldaten dat maandelijks sneuvelt in Irak neemt weer toe. In april kwamen 50 soldaten om het leven, het hoogste maandelijkse aantal sinds september, toen 75 militairen omkwamen.
Het Amerikaanse leger maakte donderdag bekend dat in de provincie Ninive een soldaat omkwam bij een ontploffing in de buurt van zijn voertuig. Er worden geen verdere details gegeven over de omstandigheden van de aanval.

Woensdag werden bermbomaanslagen twee soldaten fataal, een derde overleed aan verwondingen opgelopen door geweervuur. Volgens het persbureau AP zijn sinds de invasie van Irak in maart 2003 zeker 4059 Amerikaanse militairen om het leven gekomen.

De Amerikaanse regering zegt al lang dat er periodes zullen zijn waarin 'extremisten, criminele groepen en terroristen van Al-Qaeda' pogen zichzelf weer te doen gelden, antwoordde een legerwoordvoerder op de vraag hoe het komt dat de afgelopen tijd in Irak weer meer Amerikaanse soldaten omkomen.

De offers van de Amerikaanse soldaten, de Iraakse regeringstroepen en de Iraakse burgers weerspiegelen het 'zware gevecht', zei hij.

Hevige gevechten braken eind maart uit als gevolg van een offensief van Iraakse regeringstroepen tegen sjiitische milities in Basra. Snel breidde de strijd zich uit naar Sadr City in Bagdad.

Het stadsdeel is een bolwerk van aanhangers van de sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr. Vanuit Sadr City bestoken sjiitische strijders de Groene Zone, waar de meeste regeringsgebouwen en de Amerikaanse ambassade zich bevinden.

De recente strijd heeft honderden levens gekost. Volgens het Amerikaanse leger zijn vooral sjiitische strijders omgekomen. De politie en dokters in Sadr City zeggen dat veel onschuldige burgers het slachtoffer zijn geworden.

Sinds het Amerikaanse offensief vorig jaar in Bagdad en omstreken hadden niet meer zulke hevige gevechten plaats in de Iraakse hoofdstad.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig