Brussels Airlines staakt ten vroegste op 2 mei
BRUSSEL - Bij luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines komen er ten vroegste op 2 mei acties. Er werd wel een actieaanzegging voor de piloten ingediend die vandaag afloopt, maar de vakbonden wachten de uitslag van een referendum over de cao voor de piloten af.
Dat vernam Belga van Anita Van Hoof van de socialistische vakbond. De actieaanzegging kwam er na een incident met een ontslagnemend piloot. De man had ontslag genomen bij Brussels Airlines en een andere werkgever gevonden, maar volgens de bonden besliste die om hem toch niet aan te werven na contacten met Brussels Airlines.

Vorige donderdag leverde een verzoeningsvergadering niets op. 'De piloten zijn volledig het vertrouwen kwijt in hun directeur operaties', zei Van Hoof toen. Volgens haar is er sindsdien geen ontmoeting meer geweest. Tenzij spontane acties, zal er ten vroegste vanaf 2 mei actie gevoerd worden, zegt de vakbondsvrouw. Dan worden de stemmen geteld van een referendum over de cao voor de piloten. Dat is aan het incident gelinkt, omdat de directeur operaties ook fleetmanager is voor de Avro-piloten.

De directie van Brussels Airlines zei eerder al de aanzegging te betreuren. De woordvoerder stelde dat het management inspanningen deed om de gevolgen van het incident te herstellen 'en dit tot tevredenheid van de betrokkene'. Maar de evaluatie van werknemers zoals de directeur operaties, behoort tot de autonome bevoegdheden van de directie, luidde het.