LONDEN - De prijzen voor ruwe olie zijn vandaag gestegen tot boven de 35-dollar grens. Het gaat om de hoogste koersen in drie en een half jaar tijd. De vrees bestaat dat er in de VS deze zomer benzinetekorten zullen ontstaan.
Omstreeks 12.15 uur ging een vat Brent-olie (afkomstig uit de Noordzee) voor levering in juni op de Londense handelsbeurs 34,81 dollar, na donderdag geëindigd te zijn op 34,38 dollar. Eerder vanochtend ging de Brent over de 35 dollar-grens. Dat gebeurde voor het laatst in oktober 2000. De prijzen voor ruwe olie zijn al enkele dagen in stijgende lijn.

Reden is de ongerustheid over benzinetekorten in de VS. De prijzen rezen er donderdag tot historische hoogte. Een gallon kost er nu 1,2444 dollar. Het Amerikaanse energieministerie maakte bekend dat de voorraden stegen met 900.000 vaten tot 200 miljoen vaten (mb). Dat is veel minder dan de verwachtingen, die uitgingen van een stijging met 1,8 mb.

De benzinestocks liggen gemiddeld 6 procent lager dan het gemiddelde van de voorbije vijf jaar. De ongerustheid groeit omdat binnen een maand het vakantieseizoen in de VS start. Dan bereikt het benzineverbruik traditioneel haar hoogtepunt. Er wordt dan ook gevreesd voor tekorten. Maar ook de vrees voor aanslagen in Irak weegt op de olieprijzen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig