Google bereidt beursgang voor via online veiling
Google oprichters Larry Page en Sergey Brin
NEW YORK - Het Amerikaanse internetbedrijf Google stapt naar de beurs. Die plannen lagen al langer op tafel, maar nu nemen ze ook concrete vormen aan. Tegen het einde van de zomer zouden de Google-aandelen noteren op de Nasdaq of de beurs van New York. Dat heeft het bedrijf gisteren laten weten bij de voorstelling van zijn resultaten voor 2003.

Google hoopt met de beursgang 2,7 miljard dollar op te halen. Dat bedrag zou gebruikt worden voor overnames en voor de ontwikkeling van nieuwe internetdiensten.

De bepaling van de introductieprijs gebeurt op een vrij toepasselijke manier. Het internetbedrijf gaat hiervoor een online veiling organiseren. Bedoeling is om langs die weg ook het grote publiek de kans te geven om massaal aandelen te kopen.

Er komen twee soorten aandelen: A- en B-aandelen. A-aandelen worden aangeboden aan het publiek en geven recht op één stem per aandeel. B-aandelen, goed voor tien stemmen, blijven voorbehouden voor managers en insiders. Dat moet voorkomen dat het bedrijf de speelbal wordt van beleggers en verzekeren dat het management op lange termijn blijft denken.

De introductie wordt begeleid door Morgan Stanley en Credit Suisse First Boston.

De waarde van Google wordt geschat op 20 tot 25 miljard dollar. Het bedrijf boekte in 2003 een netto winst van 105,6 miljoen dollar. De omzet bedroeg 961,9 miljoen. Het grootste deel van die inkomsten werd gerealiseerd door de verkoop van commerciële links.

Google-oprichters Sergey Brin and Larry Page worden door de beursgang miljardairs. Page en Brin blijven het bedrijf leiden, samen met directeur Eric Schmidt. Die kwam in 2001 bij het bedrijf.

Google schreef internetgeschiedenis met zijn gelijknamige zoekmotor. Stilaan breidde het bedrijf uit met andere internetdiensten, zoals een specifieke zoekmotor voor e-winkels, een nieuwsinventaris, een site voor vriendennetwerken en een webwased e-mail systeem.

Het is de eerste grote beursgang van een internetbedrijf sinds het uiteenspatten van de technologie-zeepbel drie jaar geleden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig