OOSTENDE - Nog geen twee weken nadat olie de Vlaamse kust bevuilde, moet de Vera, die op 14 april de olieramp veroorzaakte, een ander schip uit de nood helpen. De Vera pompt maandagavond 360 ton stookolie over in het Liberiaans containerschip dat vanochtend voor de kust van Oostende in moeilijkheden geraakte.
Het schip van de rederij Elveba Bunkering nv uit Merksem moest twee weken geleden de Music bevoorraden met zware stookolie. Bij het wegvaren van de Music liep het mis. Het bevoorradingsschip smakte tegen de Music en er ontstond een gat waardoor naar schatting zo'n 6.000 liter stookolie in zee stroomde. Restanten van die olie spoelden aan op de stranden tussen De Haan en Nieuwpoort.

Het bevoorraden van schepen met stookolie op volle zee is omstreden. De loodsen gaven destijds al een negatief advies tegen iets wat jarenlang verboden was omwille van het milieu en de veiligheid.

Vanavond pompt de Vera 360 ton zware stookolie over in het Liberiaans bananenschip Swan Lagoon. Dat schip hangt momenteel schuin omdat de inhoud van de brandstoftanks van het schip niet evenwichtig is verdeeld. Volgens ingewijden bereidde het schip zich mogelijk voor om stookolie in te slaan in de haven van Zeebrugge. Bij een verkeerde handeling kan een zeeschip daarbij al vrij snel uit balans worden gebracht.

Het tanken op zee gebeurt meestal ter hoogte van de ankerplaats De Wandelaar op zo'n twintig kilometer voor de kust van Oostende.