WASHINGTON _ Het dodental van de burgeroorlog in in de Democratische Republiek Congo (DRC) kan oplopen tot drie miljoen. Dat meldde de Amerikaanse krant The Washington Post vandaag op basis van schattingen van de Amerikaanse hulporganisatie International Rescue Committee (IRC).
De private organisatie baseert zijn ramingen op onderzoek in het door rebellen bezette oosten van Congo waar de zwaarste strijd is uitgevochten. Als het door de regering in Kinshasa gedomineerde westen van het Afrikaanse land wordt meegerekend ligt het aantal slachtoffers zeker hoger, aldus het IRC.

Slechts een klein deel van de mensen, een paar honderd duizend, sneuvelt in de strijd tussen het regeringsleger, de rebellen en soldaten uit de buurlanden. Het overgrote deel van de slachtoffers wordt veroorzaakt door hongersnood en ziekten, zo blijkt uit het IRC-onderzoek.

,,Mensen gaan dood door niets, aan alles'', aldus een medewerker van Apothekers zonder Grenzen die recent het Kasai-gebied in het oosten van de DRC bezocht. De lokale bevolking van de diamantrijke streek heeft het nu over 'witte' en 'rode' edelstenen. De rode edelstenen zijn pindanoten.

Het cijfer dat het IRC heeft berekend ligt een derde hoger dan het vermoedelijke dodental na 18 jaar burgeroorlog in Soedan en drie keer hoger dan het aantal doden in Biafra in de jaren zestig.