KINSHASA _ Het dodental van mensen die werden vertrappeld toen er onder het publiek paniek uitbrak bij een voetbalwedstrijd in de zuidoostelijke Congolese stad Lubumbashi is opgelopen tot tien. Dat maakte de Congolese officiële radio bekend. Aanvankelijk was sprake van zeven doden en 51 gewonden.
Een getuige die de wedstrijd in de hoofdstad van Katanga bijwoonde, zag hoe de slachtoffers werden vertrappeld en verstikt raakten toen een mensenmassa zich in beweging zette nadat supporters het terrein hadden bestormd.

Volgens de getuige zijn heel wat gewonden afgevoerd naar het ziekenhuis .

Het incident deed zich voor tien minuten voor het einde van de het lokale derby tussen twee populaire clubs: FC Lupopo en Tout Puissant Mazembe. Nadat TP Mazembe op gelijke hoogte was gekomen (1-1) begonnen supporters van de tegenpartij met stenen te gooien en beledigingen te roepen. Vervolgens bestormden ze de grasmat. De politie kwam tussenbeide met traangas. In de paniek en de verwarring die daarop ontstond op het terrein en in de tribunes zouden mensen zijn vertrappeld en gestikt, aldus de getuige.

Volgens de radio waren de poorten van het stadion hermetisch afgesloten, wat een evacuatie bemoeilijkte. Een hekwerk dat de centrale tribune scheidt van een zijtribune zou het onder de druk van de massa hebben begeven.

Mogelijk loopt het dodental nog verder op. De gouverneur van Katanga heeft de opbrengsten van de wedstrijd al geblokkeerd om er de begrafenis van de doden en de verzorging van gewonden mee te betalen.