GENT _ Rond 05.00 uur vanmorgen hebben enkele tientallen bedienden van Sidmar in Gent stakingsposten opgesteld aan de vijf in- en uitgangen van de staalreus. Hoe lang ze blijven staan is niet duidelijk. De bedienden zijn vastberaden door te gaan tot de directie toegevingen doet op het vlak van de cao-onderhandelingen.
'De laatste bediendenstaking dateert van 1980. Toen heeft de staking drie dagen geduurd. Deze keer bereiden we ons voor op een langere staking', zegt Eddy Ballaux van de BBTK. De stakingsposten van de LBC-NVK en het BBTK laten geen bedienden door. De arbeiders staken niet, maar een groot deel van hen zijn technisch werkloos omdat de fabriek gecontroleerd werd stilgelegd door de directie van Sidmar.

De vakbonden zijn tevreden over de eerste halve dag van de staking. ,,Niet alleen het weer valt mee, we zijn ook zeer blij met de opkomst'', zegt Swa Clerinx van het LBC. Op een bepaald moment stonden er er ongeveer 300 stakers verzameld aan het hoofdpiket langs de Kennedylaan. Een groot deel van hen is in de loop van de morgen terug naar huis gekeerd.

,,Woensdag wordt een belangrijke dag'', laten de vakbonden weten. ,,Dan is het de eerste officiële werkdag van de staking, we hopen dat er dan minstens evenveel bedienden als vandaag de actie komen steunen''.

Gezellig

Het gaat er gezellig aan toe bij de staking. Eén van de militanten heeft zijn beste cd's bovengehaald en draait gezellige popmuziek vanuit een caravan. De stakers komen een kijkje nemen en laten hun stakerskaart afstempelen, komen een broodje eten of gewoon een babbel slaan.

Volgens Clerinx zijn er ook weinig of geen problemen geweest aan de piketten. ,,De arbeiders die moeten werken, zo'n 300 in totaal, zijn gewoon doorgelaten. Er zijn een paar discussies geweest rond kaderleden die persé naar hun werk wilden, maar zonder veel erg''.

Een toenaderingspoging van de directie wordt niet direct verwacht. ,,Misschien dat de sociaal bemiddelaar nog een poging zal ondernemen om de brokken te lijmen in de loop van de week'', zegt Clerinx (LBC). ,,We zullen afwachten''