JAKARTA - De beruchte Oost-Timorese militieleider Eurico Gutteres is vandaag door een rechter in de Indonesische hoofdstad Jakarta veroordeeld tot zes maanden cel. Hij is schuldig bevonden aan het aanzetten tot geweld, waarop een maximumstraf van zes jaar staat. Gutteres is de eerste militieleider in Indonesië die voor een rechtbank moest verschijnen.
De pro-Indonesische militieleider zat al maanden in voorarrest en moet dus misschien maar een paar weken achter de tralies.

Guterres werd in oktober vorig jaar in Jakarta gearresteerd op verdenking van uitlokking van rellen in de West-Timorese stad Atambua. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij de moord op drie medewerkers van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties Unhcr.

De leider van de beruchte Aitarak-militie was een van de hoofdrolspelers in de moordpartijen in Oost-Timor rond het referendum voor onafhankelijkheid in 1999. De militieleider zei in januari bij het begin van zijn proces tegen verslaggevers dat hij er trots op is gearresteerd te zijn voor zijn inspanningen om Oost-Timor voor Indonesië te behouden.