MODENA _ De Italiaanse tenor Luciano Pavarotti heeft gisteren met een groot opera-concert in zijn woonplaats Modena zijn veertigjarige jubileum gevierd. Zijn proces wegens vermeende belastingontduiking dat morgen begint mocht de pret in het operagebouw duidelijk niet drukken.
Vier uur lang werden de circa negenhonderd gasten, onder wie collega operazanger José Carreras vermaakt met stukken uit de opera's Don Giovanni, Aïda, Carmen, Madame Butterfly en Tosca. Het publiek kreeg in totaal 27 aria's en duetten voorgeschoteld.

Pavarotti had zijn eerste optreden op 29 april 1961 in de opera La Boheme in het kleine operahuis Reggio Emilia in zijn woonplaats. Vijf later maakte hij al zijn debuut in het Scaliatheater van Milaan. Hij vergaarde daarnaast ongekende roem met zijn collega's Carreras en Placido Domingo als de 'drie tenoren'. Domingo moest gisteren verstek laten gaan wegens gezondheidsproblemen.

Rechtbank

Morgen wordt Pavarotti verwacht bij de rechtbank in zijn woonplaats om tekst en uitleg te geven over vermeende belastingontduiking. Hij zou een kleine 600 miljoen Belgische frank aan inkomsten niet aan de Italiaanse fiscus hebben opgegeven.