JAKARTA _ Het Indonesische parlement heeft president Abdurrahman Wahid vandaag voor een tweede keer officieel berispt wegens zijn vermeende betrokkenheid bij twee corruptiezaken.. Dat blijkt uit niet-officiële resultaten van de stemming. Op die manier is de afzetting van het Indonesische staatshoofd weer wat dichterbij gekomen.
De bersiping komt er op initiatief van de PDI-P, de partij van de Indonesische vice-president Megawati Soekarnoputri. Afgevaardigde Dwi Ria Latifa verklaarde eerder dat het staatshoofd de eerste reprimande bijna helemaal in de wind heeft geslagen. ,,De PDI-P heeft geconcludeerd dat de president niet erg veel aandacht heeft besteed aan de eerste waarschuwing, dus de PDI-P stelt het parlement voor een tweede berisping uit te vaardigen'', aldus de parlementariër.

De partij maakte echter wel duidelijk dat een berisping niet hetzelfde betekent als het beginnen van een afzettingsprocedure tegen Wahid. ,,Als het voorstel van de PDI-P om president Abdurrahman Wahid een tweede reprimande te geven wordt aangenomen, moet dat niet gezien worden als een poging hem ten val te brengen maar als een waarschuwing'', zei Latifa.

Het staatshoofd heeft nu een maand de tijd om te voorkomen dat het parlement een speciale zitting van het Raadgevende Volkscongres kan uitroepen. Dit congres kan de president naar huis sturen. Gezien de houding van de PDI-P lijkt dat echter niet waarschijnlijk.

Golkar

De PDI-P kreeg in het parlement korte tijd later bijval van de voormalige regeringspartij Golkar en een meerderheid van de vijfhonderd parlementariërs is voor een tweede berisping. ,,Na het bekijken van de reacties van de president in de afgelopen drie maanden, heeft Golkar geconcludeerd dat de president geen aandacht heeft besteed aan de eerste waarschuwing van 1 februari. Daarom heeft Golkar besloten een tweede reprimande voor te stellen'', aldus Ibnu Munzir.