BELFAST - De radicale protestantse Democratische Unionistische Partij wil dat minister Martin McGuiness wordt gearresteerd. Dat heeft de BBC gisteren gemeld. De Noord-Ierse minister van Onderwijs en kopstuk van de katholieke partij Sinn-Fein moet worden opgepakt omdat hij lid was van het verboden Ierse Republikeinse Leger IRA.
De eis komt na onthullingen in Britse media van een anonieme bron, waaruit zou blijken dat McGuiness een commandant was van de IRA. De bron verklaarde dat McGuiness ,,op zeer korte termijn'' zal getuigen voor de Saville-onderzoekscommissie. De politicus van Sinn Fein had in januari al aangegeven voor de commissie te willen verschijnen.

De commissie, onder leiding van Lord Saville of Newdigate, onderzoekt sinds vorig jaar de gebeurtenissen van zondag 30 januari 1972 in het Noord-Ierse plaatsje Derry. Toen beschoten Britse troepen een demonstratie van katholieken, waardoor veertien mensen werden gedood. De gebeurtenissen zijn de geschiedenis ingegaan als 'Bloody Sunday'.

De anonieme bron beweert dat Martin McGuiness zal verklaren dat hij op die bewuste zondag de IRA-adjudant was van Derry. Als IRA-commandant zou hij hebben ingestemd met plannen van het verboden Ierse Republikeinse Leger om die dag geen geweld te gebruiken. Een getuige met de codenaam 'Infliction' ('Straf') heeft de Saville-commissie verteld dat Martin McGuiness het eerste schot heeft gelost op 'Bloody Sunday'.