CRAWFORD - VS-president George W. Bush heeft zaterdag Yasser Arafat, die nog steeds opgesloten zit in zijn hoofdkwartier in Ramallah, opgeroepen hard op te treden tegen het terrorisme. Volgens Bush heeft Israël ook het recht zich te verdedigen tegen de aanslagen.
"Arafat kan veel meer doen", verklaarde de president tijdens een persconferentie op zijn ranch in Crawford (Texas). Enkele minuten voordien had alweer een nieuwe zelfmoordaanslag Tel Aviv opgeschrikt.

"Hij moet klare taal spreken. Hij moet het absoluut duidelijk maken dat de Palestijnse Autoreit de terroristische activiteiten niet steunt en dat zijn veiligheidstroepen er alles aan gaan doen om die te verhinderen", aldus Bush, die voor het eerst de stilte doorbraak die hij zelf had bewaard sinds het begin van de aanval tegen het hoofdkwartier van de Palestijnse leider in Ramallah.

Bush gaf evenwel aan dat hij de "verzekering van de Israelische regering had gekregen over de veiligheid van president Arafat, dat hem niets verkeerd zou doen".

"Ik begrijp perfect dat Israël het noodzakelijk vindt om zich te verdedigen", aldus de VS-president. "Het is een land dat zelf het doelwit is geweest van een aanslagengolf in het hart van zijn steden, die onschuldige kinderen, vrouwen en mannen het leven gekost hebben. En dat land heeft het recht zich zelf te verdedigen", stelde hij.

"Het is in het belang van Israël, volgens mij, om niet alleen zich te verdedigen, maar ook het idee te bewaren dat er een vredesoplossing moet komen opdat zijn volk in een veilige en vredevolle wereld kan leven", aldus Bush. "Maar zolang er terreur heerst, zal er geen vrede zijn en de terreur halt toeroepen zal voorwaarden voor vrede met zich meebrengen".

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig