LONDEN - De Britse Queen Mother, de moeder van de Britse koningin Elizabeth is overleden. Dat heeft Buckingham Palace bekendgemaakt. Volgens de mededeling van het paleis, overleed ze zaterdagmiddag om 15.15 uur (plaatselijke tijd) rustig in haar slaap in Windsor Castle. De Britse koningin-moeder krijgt op dinsdag 9 april een staatsbegrafenis in Westminster Abbey in London.
De gezondheidstoestand van Elizabeth "was de laatste weken achteruit gegaan ten gevolge van een infectie aan de bronchiën, gepaard gaande met hoestbuien, rond Kerstmis", aldus een woordvoerder van het paleis.

De dood van de Queen Mum betekent een nieuwe klap in de persoonlijke sfeer voor de Britse koninklijke familie. Begin februari overleed haar jongste dochter, prinses Margaret op 71-jarige leeftijd.

Koningin Elizabeth was aanwezig tijdens de laatste uren van haar moeder. Prins Charles, en zijn zonen prins William en prins Harry, hebben hun skivakantie in het Zwitserse Klosters onderbroken. Charles liet aan de Britse omroep BBC weten dat hij ,,helemaal kapot'' is door het overlijden van zijn oma.

Staatsbegrafenis
Het is voor het eerst in vijftig jaar dat een lid van het Britse koningshuis een staatsbegrafenis krijgt. In 1952 was koning George VI de laatste Britse vorst die ter aarde werd besteld met een staatsbegrafenis. Sindsdien hebben alleen 'normale' uitvaarten plaatsgevonden. De laatste staatsbegrafenis op Britse bodem dateert van 1965 toen Winston Churchill ten grave werd gedragen.

De Britse autoriteiten begonnen in de jaren negentig al heimelijk met het voorbereiden van de staatsbegrafenis van de Queen Mum, onder de naam Operatie Lion.

Zondag werd de kist overgebracht naar de koninklijke All Saints-kapel in Windsor Great Park. Daar zal zij drie dagen blijven zodat de familie afscheid kan nemen. Dinsdag zal de kist volgens Buckingham Palace overgebracht worden naar de St. James's Palace. Vrijdag wordt de kist in de grootste rouwstoet ooit in de Britse hoofdstad op een affuit getrokken door zwarte paarden, vervoerd naar Westminster Hall waar het lichaam tot maandagavond opgebaard zal liggen. Honderdduizenden mensen zullen haar daar naar verwachting de laatste eer bewijzen.

Op de avond van 8 april zal het lichaam overgebracht worden naar Westminster Abbey waar een dag later de eredienst zal plaatshebben. De deken van Westminster, Wesley Carr, leidt naar verwachting de dienst. Vorsten uit de hele wereld wonen vermoedelijk de ceremonie bij. Na afloop wordt de koningin-moeder overgebracht naar haar laatste rustplaats in Windsor, even ten westen van Londen. Ze wordt bijgezet in St. George's Chapel naast haar overleden man George VI.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig