BRUSSEL - In zowat het ganse Midden-Oosten en in Europa hebben zaterdag duizenden mensen geprotesteerd tegen het laatste Israëlische offensief op Palestijns grondgebied. De betogers deden enerzijds een oproep tot vrede in de regio. Anderzijds wilden ze de Palestijnse leider Yasser Arafat een hart onder de riem steken en hun afkeer voor de politiek van Israëlisch premier Ariël Sharon tonen.
In Israël kwamen zowat 10.000 Israëlische Arabieren in Kfar Kana op straat om de 'Dag van de Grond' te vieren en uit protest tegen de bezetting van het hoofdkwartier van Arafat in Ramallah door het Israëlisch leger. Ook in Syrië drukten duizenden Palestijnen hun steun uit voor "het verzet en de intifada", ter gelegenheid van de herdenking van de Dag van de Grond.

In Libanon, waar miljoenen Palestijnen in ballingschap wonen, betoogden zowat 3.000 manifestanten in de hoofdstad Beiroet voor de zetel van de Verenigde Naties. Ze lanceerden meteen een oproep naar de organisatie om een internationale bescherming voor het Palestijnse volk te verzekeren. Ook in de vluchtelingenkampen bleef het niet stil.

Dat was onder meer het geval in In Ain Heloue, het grootste kamp van het land, waar zowat 5.000 mensen opeengepakt zitten. In Jordanië, waar eveneens een groot aantal Palestijnse ballingen verblijven, hebben 2.000 onder hen gemanifesteerd in het grootste vluchtelingenkamp van het land tegen de belegering van Arafat. Volgens hen gaat het om een "belediging voor de Arabische wereld". De betogers trokken door het kamp van Baqaa, in de buitenwijken van Amman, met Palestijnse vlaggen en portretten van hun belegerde leiders. Sharon werd een "terroristische crimineel" genoemd. In Tripoli, de hoofdstad van Libië ten slotte, kwamen meer dan 10.000 mensen op straat.

Tijdens de traditionele pacifistische paasoptochten, betoogden in heel Duitsland duizenden personen tegen de anti-terroristische strategie van de Verenigde Staten en de militaire inzet van Duitsland, en voor vrede in het Midden-Oosten. Ze veroordeelden het gedrag van het Israelisch leger in de Palestijnse gebieden en zegden dat het leger een aanslag pleegde op het internationaal recht. In Berlijn werden veiligheidsmaatregelen ingesteld rond joodse gebouwen.

In Athene betoogde een delegatie Griekse volksvertegenwoordigers van alle strekkingen voor de Israelische ambassade, uit bezorgdheid om Arafat en voor de terugtrekking van het Israelisch leger uit Ramallah. In Saloniki vond vrijdagavond al een pro-Palestijnse betoging plaats.

In Frankrijk werd betoogd in Parijs, Bordeaux en Straatsburg. In deze laatste stad vormden moslimbetogers uit België en Duitsland een zowat 2.000-koppige stoet. Ook de groene presidentskandidaat Noël Mamère uitte "zijn afkeer en woede over de situatie van het Palestijnse volk". In Nederland ten slotte betoogden ongeveer 600 demonstranten.

Betoging in Brussel
Circa vijf- tot zeshonderd mensen hebben zondag volgens de Brusselse politie voor de Beurs in de hoofdstad gemanifesteerd om hun steun te betuigen aan het Palestijnse volk en hun bezorgdheid te uiten over de huidige situatie in de Palestijnse gebieden.

De betoging werd georganiseerd op initiatief van de Franstalige Vleugel van het Nationaal Centrum voor Ontwikkelingssamenwerking (CNCD), 11.11.11 en de Belgisch-Palestijnse Vereniging (ABP). Vertegenwoordigers van PS en Ecolo, de socialistische vakbond FGTB, de de Unie van Progressieve Joden van Belgie (UPJB), de Arabische en buitenlandse gemeenschappen en verschillende ngo's riepen Sharon en Bush op om onmiddellijk een eind te maken aan "de vernedering van de president van de Palestijnse Autoriteit Yasser Arafat en zijn volk".

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig