JERUZALEM - De Israëlische minister van Defensie Ben Eliezer heeft zaterdag Syrië en Libanon gewaarschuwd dat Israël zich zal verdedigen als de aanvallen van de sji'ietische Hezbollah op doelen in Israël doorgaan.
De in Libanon gevestigde fundamentalistische groepering wordt gesteund door Beiroet en Damascus. Aangenomen wordt dat Hezbollah nauwelijks een stap kan zetten zonder instemming van Syrië, de feitelijke machthebber in Libanon.

Israëlische gevechtsvliegtuigen hebben zaterdag raketten afgevuurd in de buurt van een Libanese grensplaats. Dat gebeurde nadat strijders van de Hezbollah vanuit Libanon raketten hadden afgevuurd op posten van het Israëlische leger in de Shebaa Farms.

De twee vliegtuigen bestookten de noordelijke delen van Kfar Shouba, dat nabij de Shebaa Farms ligt. Tanks beschoten de oostelijke buitenwijken van de stad die nabij de grens tussen Libanon, Israël en de door Israël bezette Golanhoogte ligt.

Syrië en Hezbollah hebben gezworen Israël uit de Shebaa Farms te verdrijven. Volgens hen betreft het Libanees grondgebied, maar de Verenigde Naties beschouwen het terrein als deel van het Syrische gebied dat Israël in de Zesdaagse Oorlog van 1967 bezette.

"Ons antwoord is een teken aan Syrië. De Syrische en Libanese regeringen moeten weten als dat (de beschietingen door Hezbollah) niet ophoudt, wij ons verdedigen. Wij willen geen nieuw front, wij willen geen escalatie, maar deze operatie zou niet plaats hebben zonder het groene licht van Syrië'', aldus Ben Eliezer.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig