RAMALLAH - "De Israëlische premier Ariël Sharon maakt zich klaar om een aanslag te plegen op het leven van Yasser Arafat door zijn leger opdracht te geven het bureau van Arafat aan te vallen." Dat heeft de Palestijnse minister van Informatie, Yasser Abed Rabbo, zaterdag op de Saoedische satellietzender al-Jazeera gezegd. Het Israëlische leger houdt nog steeds het hoofdkwartier van Yasser Arafat in Ramallah bezet. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft vannacht een resolutie goedgekeurd waarin Israël opgeroepen wordt zijn troepen terug te trekken uit Ramallah. Bij een bomontploffing in Tel-Aviv raakten zaterdagavond tientallen mensen gewond. De Amerikaanse president George Bush verklaarde zaterdagavond dat Arafat "veel meer kan doen om het Palestijnse geweld te stoppen". Bush zei alle begrip op te kunnen brengen voor het recht van Israël zichzelf te verdedigen.
Verder zei hij in zijn toespraak dat hij van Israël de verzekering gekregen had dat het leven van de Palestijnse president Yasser Arafat niet in gevaar gebracht zou worden.

Het Israëlische leger heeft sinds vrijdag de Palestijnse stad in handen. Zaterdagochtend hebben tientallen tanks en pantservoertuigen zich verspreid over de stad. De elektriciteit en watervoorziening in de stad is uitgeschakeld. In het centrum waren zaterdagochtend verscheidene schoten te horen. Een gebouw van zes verdiepingen staat in brand. Sinds de inval van Israël vielen er al zeven doden, vijf Palestijnen en twee Israëlische soldaten.

Yasser Arafat, gezond en veilig, zit nog steeds opgesloten in zijn hoofdkwartier, aldus een zegsman van de Palestijnse president tegen het persagentschap AFP. Arafat is geheel van de buitenwereld afgesloten, nu de laatste batterij voor zijn mobiele telefoons leeg is. In het gebouw zijn water, electriciteit en telefoon afgesloten. Buiten en binnen de muren van Arafats hoofdkwartier bevinden zich Israëlische troepen en tanks. De Palestijnse leider en enkele medewerkers en bewakers zitten veilig op drie verdiepingen van het gebouw.

Een gevechtshelikopter van het Israëlische leger heeft zaterdagavond een raket afgevuurd op een gebouw in de buurt van de bureaus van de Palestijnse president Yasser Arafat.

Volgens de Israëlische premier Ariel Sharon is het doel van de operatie "de terroristische infrastructuur van de Palestijnen te vernietigen en Arafat volledig te isoleren". Sharon bevestigde dat de militaire operaties weken zouden kunnen duren.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig