Akpala houdt crisis weg uit Brugge
Brugge komt terug op zes punten van leider Anderlecht Foto: photo news
Club Brugge pakte gisteren zijn eerste zege van 2010, maar het kostte enorm veel energie. Het was uiteindelijk Joseph Akpala die tegen Westerlo de slechte smaak van drie nederlagen wegspoelde.

Club Brugge kan woensdag met een goed gevoel naar Anderlecht Zo werd een (kleine) crisis in het Jan Breydel vermeden en kan blauw-zwart woensdag met zes punten achterstand de topper tegen Anderlecht aanvatten.

De Winter kon Club Brugge gisteren niet stoppen. En dan bedoelen we niet alleen de sneeuw en de vrieskou, maar ook Westerlo-doelman Yves De Winter. Veel scheelde het echter niet, want Westerlo had tot drie minuten voor affluiten uitzicht op een gelijkspel. Toen wierp Joseph Akpala zich op tot de grote verlosser. Club-trainer Adrie Koster moest gisteren drie pionnen missen. De geblesseerde Ryan Donk werd als rechtsachter vervangen door De Mets, maar het was vooral de linkersback die een probleem opleverde. Omdat het een inhaalwedstrijd betrof was aanwinst Peter Van Der Heyden nog niet speelgerechtigd en ook nieuwkomer Van Gijseghem had aangegeven dat hij daar liever niet meer speelde. Koster koos dan maar voor Blondel.

Hoewel Brugge in een dip zit begon Westerlo toch met schrik aan de match. De Kempenaars traden met drie centrale verdedigers aan en creëerden wonderwel toch de eerste kans. Alcaraz ging onder een lange bal door en Jaime Ruiz stormde alleen op Stijnen af. De voormalige topschutter mist echter nog wedstrijdritme en trapte de bal helemaal verkeerd.

De hiel van Nabil

Daarna nam de thuisploeg het heft helemaal in handen. Vooral Dorge Kouemaha was met zijn beresterke lijf een gesel voor de Westelse achterhoede. Zijn kracht gecombineerd met het frivole spel van Nabil Dirar leverde veel gevaar op. Het was de Marokkaan die de 1-0 op een heerlijke manier inleidde. Met een hakje speelde hij Geraerts vrij en die vond Ivan Perisic. De Kroaat duwde de bal tegen de netten. De geniale hiel van Nabil had Club Brugge ook op Kortrijk al een doelpunt bezorgd.

Na de openingstreffer verzuimde Club Brugge echter om de klus helemaal af te werken. Dirar miste alleen voor De Winter en ook Kouemaha vond de weg naar doel niet. Wie niet scoort krijgt dikwijls het deksel op de neus en dat gold ook voor de Bruggelingen. Net voor de rust kon Ruiz koppen, maar zijn bal werd eerst nog van de lijn gered door Jonathan Blondel. Na de pauze bracht Ceulemans echter Odita voor de Columbiaan en die zorgde meteen voor een doelpunt. Bij een lange bal kopte de aanvaller door. Blondel bewees dat hij geen verdediger is en liet zich ringeloren door Iakovenko. De Oekraïener vloerde Stijn Stijnen met zijn zesde treffer van het seizoen. De huurling van Anderlecht dacht zo zijn paars-witte broodgever een dienst te bewijzen.

Brugge begon dan aan een slotoffensief om de crisis te vermijden, maar wat de West-Vlamingen ook probeerden, het leek niet te lukken. Lestienne miste alleen voor De Winter en de Kempense doelman had ook een sterke parade in huis op een poging van Kouemaha. Perisic trapte de rebound over. Koster bracht dan maar Ronald Vargas. De Venezolaan trof één keer de paal, maar toen stond hij buitenspel.

Met goed gevoel naar Anderlecht

Bijna zorgde Westerlo zelfs voor de genadeslag. Stijnen redde echter de inschuiver van Odita met de voet en stond ook paraat op een kopbal van Mravac. Toen iedereen bijna de hoop had opgegeven kwam invaller Joseph Akpala echter als een duiveltje uit een doosje. De spits werd in het straatje gestuurd, omspeelde De Winter en legde de bal in het mandje. De zoveelste blauw-zwarte treffer in de laatste minuten. Zo kan Club Brugge woensdag toch met een goed gevoel naar Anderlecht.