Wintersolden vergelijkbaar met vorig jaar
Foto: afp
Tijdens de wintersolden is er geen uitzonderlijke omzetstijging of -daling geweest bij de zelfstandige handelaars ten opzichte van vorig jaar. Volgens Unizo, de Unie van Zelfstandige Ondernemers, waren de afgelopen wintersolden 3 procent slechter dan vorig jaar. Het NSZ, het Neutraal Syndicaat van de Zelfstandigen, zei dan weer dat er 2 procent meer omzet werd gemaakt.
Unizo liet 400 zelfstandige modewinkeliers bevragen. De respondenten weten de slechtere verkoop deels aan de slechte weersomstandigheden, maar ook aan de succesvolle winterkoopjes van vorig jaar, toen de omzet met 9 procent steeg.

Het NSZ, dat een enquête liet uitvoeren bij 210 handelaars, schrijft de omzetstijging bij zijn respondenten toe aan de crisis, maar ook aan de stock die groter was dan vorig jaar. Verder zaten er in de koopjesperiode vijf zaterdagen, die bekend staan als de betere verkoopdagen.

'Sommigen hadden gedacht dat het nog beter zou zijn, maar het weer speelde hen parten', zei voorzitster Christine Mattheeuws.

Zowel Unizo als het NSZ stelden dat ongeveer tweederde van de wintercollectie voor de koopjesperiode werd verkocht. Ongeveer een tiende zou nu nog in voorraad zijn.

Tweederde van de respondenten van Unizo verwacht dat de omzet de komende maanden hetzelfde zal blijven, bij het NSZ ging het om drievierde. Unizo sprak van ongeveer een op vijf winkeliers die een betere omzet verwachten, terwijl het NSZ het op een op tien hield.

Eerder deze week sprak Fedis, de Belgische federatie van de distributie, van een omzetstijging van 3 procent tijdens de wintersolden.