De Crem werkloos in Tadzjikistan
De Crem kwam zaterdag al even op bezoek in Kunduz Foto: epa
Minister van Defensie Pieter De Crem zit nog steeds vast in Tadzjikistan. De Crem zou 'onze jongens' in Kunduz zondag voor de tweede dag op rij een bezoekje brengen, maar de C-130 die hem daarheen moest vliegen, had te kampen met motorproblemen.

Het zit Pieter De Crem niet bepaald mee. De CD&V'er vertrok vrijdag voor een vierdaagse richting Afghanistan. De bedoeling was dat de trip low profile te houden, maar het nieuws lekte toch uit.

Op advies van zowel de Duitse als de Belgische veiligheidsdiensten verblijft De Crem tijdens die vierdaagse niet in de compound in Afghanistan, maar wel net over de grens in Doesjanbe, Tadzjikistan. Van daaruit zou hij dagelijks de oversteek maken naar Kunduz met een C-130, een goed half uurtje vliegen.

Motorpech

Zaterdag verliep dat perfect, of toch alleszins de heenreis. Op de terugtocht naar Doesjanbe kreeg de C-130 te kampen met problemen. Nadat het vliegtuig om 17.20 uur plaatselijke tijd in Kunduz was opgestegen, kreeg één van de motoren onderweg te kampen met olieverlies. Die motor werd uitgeschakeld, waardoor het vliegtuig op drie van de vier motoren geland is.

Na een technisch onderzoek in Doesjanbe bleek dat het toestel niet meteen hersteld kan worden. De Crem kon dus niet terug naar het kamp in Kunduz en dat is een bijzonder jammere zaak, zegt zijn woordvoerder Kurt Verwilligen vanuit Doesjanbe. 

'Zondag stond een bezoek aan het reconstruction team (die de contacten tussen de militairen en de burgers onderhouden, nvdr) en de ontmijners op het programma. Zij leveren bijzonder knap werk. We hadden hen erg graag in actie gezien.'

Werkloos in Tadzjikistan

Bijgevolg zaten De Crem en de zijnen zondag werkloos vast in Tadzjikistan. 'We hebben één geplande vergadering kunnen afwerken', zegt Verwilligen, 'maar voor de rest konden we niets anders doen dan afwachten. We hadden het ook liever anders gezien.'

Even werd overwogen om zondag al terug te keren naar Brussel, maar dat bleek niet mogelijk. Voor de Falcon, het regeringsvliegtuig, waarmee De Crem ook vanuit Brussel tot in Doesjanbe gevlogen was, is diplomatieke goedkeuring nodig van alle landen waarvan het toestel het luchtruim doorkruist. En die goedkeuring kon op dergelijke korte termijn niet geregeld worden. Voor maandag zijn die er wel.

'Geen fiasco'

De Crem zal dus pas maandag kunnen vertrekken uit Tadzjikistan. Zoals gepland reist hij dan door naar Bahrein, zegt zijn woordvoerder. Daar heeft de minister van Defensie een afspraak met de commandant van de vijfde vloot.

Het was de eerste keer dat De Crem voor langere tijd in Kunduz op bezoek wilde gaan. Vorige bezoeken duurden slechts enkele uren. Toch wil de woordvoerer van De Crem niet gezegd hebben dat het bezoek een compleet fiasco was.

'We hebben zaterdag felicitaties gekregen van de Duitse legerleiding dat onze mensen heel goed hun werk doen en over uitstekend materiaal beschikken', zegt Verwilligen. 'De Duitse kolonel Hanlein, de hoogste Duitse officier ter plaatse, noemde de Belgen zelfs een benchmark voor de regio.'