De Tsjech Tomas Papstrka heeft zaterdag goud veroverd bij de junioren op het WK veldrijden in het Tsjechische Tabor. In een sprint met twee versloeg hij de Fransman Julian Alaphilippe.
De Nederlander Emiel Dolfsma werd derde op 9 seconden. Eerste Belg werd Gianni Vermeersch. Hij finishte als vijfde op 20 seconden. Vermeersch werd in de sprint om de vierde stek, op 20 seconden, geklopt door de Tsjech Matej Lasak.

De titelstrijd begon met een verrassing van formaat voor de Belgen. Nadat de Fransman Emilien Viennet in de eerste ronde door een valpartij zijn koppositie verloren had, zagen we Gianni Vermeersch als technisch meest bekwame plots de ruimte ingaan.

Pas in de derde van de vijf af te leggen ronden en nadat hij enkele foutjes gemaakt had, werd hij ingelopen door negen achtervolgers, bij wie geen Belg meer zat.

Toen was het dat Tomas Paprstka als een komeet naar voren schoot. De thuisrijder leek een veilige voorsprong opgebouwd te hebben, maar kreeg in de voorlaatste ronde plots opnieuw af te rekenen met Julian Alaphilippe, de winnaar van Zolder, en met Emiel Dolfsma, de meest onbekende van de Nederlanders.

Dolfsma moest de rol nog lossen, Vermeersch kreeg de kloof niet dicht en in de spurt ging de winst naar tweedejaars Tomas Paprstka.

Met Vermeersch als vijfde, Laurens Sweeck als negende en Tim Merlier als twaalfde moesten onze landgenoten niet blozen.