Serena Williams wint vijfde keer Australian Open
Foto: ap
Justine Henin verloor de finale van de Australian Open. De titel ging naar Serena Williams in drie sets: 6-4, 3-6 en 6-2.

Het was de 14e ontmoeting tussen Henin en Williams, de eerste in een finale van een grandslamtoernooi, en Williams leidt nu met 8-6.

Voor de 28-jarige Williams is het de 12e eindzege in een grandslamtoernooi, waarmee ze naast haar landgenote Billie Jean King komt. Enkel Margaret Smith Court (24 titels, waarvan 11 op de Australian Open), Steffi Graf (22), Helen Wills Moody (19) en Martina Navratilova en Chris Evert (18) gaan haar nog vooraf.

Het is haar de vijfde titel op op de Australian Open, waarmee ze Margaret Court, Evonne Goolagong Cawley, Steffi Graf en Monica Seles achter zich laat. Williams gaat bovendien met twee titels naar huis, want vrijdag won ze met haar zus Venus ook al het dubbelspel bij de vrouwen.

Henin blijft voorlopig hangen op zeven grandslamtitels. De Waalse maakte begin deze maand haar comeback nadat ze eind mei 2008 afscheid nam van het proftennis. In Brisbane verloor ze begin januari in de finale van Kim Clijsters, en nu dus ook in de finale tegen Williams.

Ze treedt door het verlies net niet in de voetsporen van Kim Clijsters, die vorig jaar in het eerste grandslamtoernooi na haar comeback meteen de eindzege pakte in de US Open.

Herbeleef de wedstrijd

Set 1:

Henin maakt het Williams in haar eerste opslagspel al meteen moeilijk. Ze krijgt breakpunten, maar de Amerikaanse weet die weg te werken. Willliams moet er hard voor werken, maar haalt het game uiteindelijk binnen.

Ook Henin pakt haar opslagspel: 1-1. Het derde game duurt net als het eerste erg lang. Henin bijt zich vast, maar Williams brengt de stand toch op 2-1.

Henins opslag begint dan wat te sputteren en daar maakt Williams gebruik van. Ze versiert drie breakpunten en het eerste is meteen raak. De Amerikaanse leidt met 3-1.

Onze landgenote laat zich niet van de wijs brengen en begint sterk aan het volgende game. Ze krijgt twee breakpunten en het tweede lijkt het goede, maar de lijnrechter roept de bal uit en corrigeert zichzelf nadien, waardoor het punt herspeeld moet worden. Williams gaat door en trekt het game naar zich toe. Het staat 4-1 voor de Amerikaanse.

Henin behoudt haar opslag en komt terug tot 4-2. Ze gaat door op haar elan en breekt door de opslag van Williams. Henin wint meteen daarna ook vlot haar opslagspel (40-0) en brengt de stand in evenwicht: 4-4.

De service van Williams loopt goed. Ook de Amerikaanse kent geen problemen in haar opslagspel: 5-4. Henin moet serveren om in de set te blijven.

Williams krijgt twee setpunten en bij het tweede slaat Henin de bal net buiten. De eerste set gaat naar de titelverdedigster met 6-4.

Set 2:

Williams wint het eerste game van de tweede set. Henin lijkt de controle wat te verliezen, waardoor de Williams vroeg in de tweede set twee breakpunten versiert. Onze landgenote blijft echter koel en knokt zich terug tot deuce. Met een ace, gevolgd door een fout van de Amerikaanse wint ze haar opslagspel.

Henin tankt vertrouwen en gaat in het volgende game op love door de opslag van Williams. Ze leidt met 2-1. Williams zet de situatie echter meteen recht en breekt terug. De Amerikaanse stoomt door naar 3-2.

De eerste opslag blijft Henins zorgenkind en Williams duwt het gaspedaal in. De Amerikaanse versiert een breakpunt, maar Henin blijft voor de aanval kiezen en hangt de bordjes gelijk: 3-3.

Henins moed wordt beloond. In de zevende game verzilvert ze een tweede breakpunt en ze komt opnieuw op voorsprong: 3-4. Onze landgenote krijgt eindelijk vat op haar opslag en werkt een foutloze game af. Ze is nog maar één game verwijderd van een derde en beslissende set: 3-5.

Williams lijkt van slag en Henin walst door naar 0-40. Drie setpunten voor de Belgische en het eerste is het goede. Ze wint de tweede set met 6-3.

Set 3:

Henin tennist vrijer en wint haar eerste opslaggame in de beslissende set. Onze landgenote zet Williams onder druk en krijgt twee breakpunten in het volgende game. De Amerikaanse wendt het gevaar af en met een ace brengt ze de stand op 1-1.

Opnieuw problemen met de opslag voor Henin en Williams profiteert. De Amerikaanse leidt met een break: 2-1.

Het regent breaks aan het begin van de derde set. Meteen na die van Williams, breekt Henin terug: 2-2. Ze laat knap tennis zien, maar de opslag laat haar op beslissende momenten nog altijd in de steek. Williams krijgt twee breakpunten en Henin moet weer haar opslagspel inleveren.

Williams behoudt haar opslag en brengt de stand op 4-2. Henin slaat een dubbele fout op een vervelend moment en even later staan er twee breakpunten op het scorebord voor het nummer één van de wereld. Williams benut het eerste en ze mag serveren voor de titel.

Serena Williams gaat hard door en wint de Australian Open.