Sublieme Bakx rolt Buffalo's op
Foto: © Bart Vandenbroucke/VDB
KV Kortrijk blijft stunten in de beker. Na verdiende 5-1 winst in de heenmatch tegen een ontstellend zwak AA Gent wenken de halve finales. De Nederlandse linksbuiten Istvan Bakx beleefde een weergaloze avond met drie goals en een assist.
West-Vlaanderen heeft er na Cercle Brugge een nieuwe voetbalhype bij. KV Kortrijk is bezig aan een indrukwekkend stuntparcours in de beker van België. De leider in tweede knikkerde vorig jaar al Brussels en STVV uit de beker om nipt tegen Club Brugge de duimen te moeten leggen in de kwartfinale.

Nu is Kortrijk flink op weg om nog beter te doen. Moeskroen en Zulte Waregem sneuvelden al en gisteren rolde KVK ook AA Gent helemaal op. 5-1 werd het in het Guldensporenstadion na zwierig voetbal en vooral een demonstratie van Istvan Bakx: drie goals en een assist. De score was niet eens overdreven.

Met volgende maand nog een terugmatch is de buit nog niet definitief binnen voor Kortrijk, maar Gent zal veel beter voor de dag moeten komen wil het de halve finale nog halen. De pijnlijk krasselende Buffalo's toonden op geen enkel moment dat ze een afdeling hoger voetballen.

Integendeel, het was de thuisploeg die de match regisseerde. Met een lovenswaardige aanvallende opstelling van coach Vanhaezebrouck, pakken wilskracht en vooral twee bijzonder vinnige aanvallende flanken. Google- spits Bakx op links en de Fransman Bétrémieux op rechts speelden de Gentse verdediging helemaal zoek.

Moia en Maric zagen tegen het duo alle kleuren van de regenboog en ook Grncarov en Smoje liepen achter de feiten aan. Met een 2-0 aan de rust mocht Gent nog blij zijn.

De 22-jarige Zeeuwse linkeraanvaller Istvan Bakx scoorde beide doelpunten. Eerst diep gestuurd door Timmermans en daarna door Bétrémieux nam hij Jorgacevic telkens genadeloos te grazen.

Die Jorgacevic voorkwam nog erger toen Bétrémieux en nog eens Bakx voor hem opdoken. Een halve omhaal van De Ly en een schot van Timmermans werden afgeblokt, Nfor kopte voorlangs.

En Gent? Dat zocht hopeloos krampachtig naar de combinaties op het middenveld. Azofeifa en Grondin stapelden de foute passes op. Voorin raakten de spitsen geen bal. Vroeg in de match was er wel een mogelijkheid voor Ruiz, stiftertje over doel, maar daarna was het lang wachten tot Zewlakow over kopte en Foley opzij legde in plaats van zelf zijn kans te gaan.

Gent herpakte zich wat bij het begin van de tweede helft. Kortrijk nam wat gas terug, maar gaf alleen een schot voorlangs van Azofeifa weg. Achterin bleef Gent wel erg kwetsbaar.

Met een sublieme counter strafte Kortrijk dat af. Bakx, alweer hij, stuurde Nfor vanop rechts bijzonder knap de diepte in. De Kameroener rondde al even mooi af met een lob over Jorgacevic voor de 3-0. Ernest Webnje Nfor, door Kortrijk gehuurd van Gent, ging cynisch de verslagen Buffalo-fans groeten.

'Wij willen voetbal zien', scandeerden die. Dat kregen ze te zien, maar dan wel van Kortrijk. Na nieuw defensief geklungel bediende Bétrémieux Bakx en, jawel, die stak de bal eerst over de grabbelende Jorgacevic en dan in doel. 4-0, de derde van Bakx.

Als Kortrijk op deze manier voetbalt, dan verdient het dubbel en dik een plaats in eerste klasse. Gent ging met de moed der wanhoop nog op zoek naar de aansluitingstreffer - of was het de eerredder?

Ruiz knalde tegen de onderkant van de lat en vrije trap van Maric ging net naast. Ruiz, de enige Gentenaar op niveau, lukte de 4-1 met een laag schot. Jorgacevic hield Calvo in extremis nog van de 5-1 maar die kwam er in blessuretijd toch na een strafschop van Bétrémieux waardoor het waterkansje van Gent om het nog recht te zetten ook verdween.