Twee goals van Vlcek  tellen Dender uit
Voor het eerst in weken vond een Anderlecht-spits nog eens vlot de weg naar doel. Stanislav Vlcek maakte in de kwartfinale van de Beker tegen Dender zijn debuut en gaf met twee goals meteen zijn visitekaartje af. Mpenza zette de deur naar de halve finales daarna helemaal open voor paars-wit.
Anderlecht viert in 2008 zijn 100-jarig bestaan en kan het troosteloze seizoen eigenlijk alleen nog opfleuren met bekerwinst. De titel en de UEFA Cup zien we Sporting immers niet winnen. Gisteravond in de eerste bekerkwartfinale tegen Dender leek paars-wit dat ook te beseffen. De huidige vijfde in de competitie begon met veel aanvallende intenties tegen de troepen van Johan Boskamp. Spits Stanislav Vlcek mocht naast Serhat Akin zijn debuut vieren in een officiële match voor Anderlecht en hield Mpenza op de bank. In het middenveld koos Jacobs weer voor het fysieke koppel Gillet-Polak en zat de jarige Biglia nog steeds in de dug-out. Van Damme verving achteraan de geblesseerde Deschacht. Proto stond in doel.
Dender mocht in principe geen sta-in-de-weg vormen voor de Brusselaars op weg naar de halve finales. Boskamp moest maar liefst vijf basisspelers missen en liet de 19-jarige Gil Servaes debuteren. Voor de neo-eersteklasser is de beker ook maar een leuk bijkomstigheidje, want behoud in eerste klasse is primordiaal. Toch wilde Boskamp nog eens schitteren tegen zijn ex-ploeg. De 2-2 competitiestunt indachtig wist ook Anderlecht dat Dender soms een gevaarlijke klant kan zijn. Over de lijn?

Als Dender toch enige stunthoop had, werd die echter snel in de kiem gesmoord. De eerste Brusselse aanval in de eerste minuut kwam bij Serhat terecht. De Turk zette voor en Vlcek plaatste zijn hoofd tegen het leer. Was Anderlecht niet wanhopig op zoek naar een scorende spits? Vlcek scoorde al in de eerste minuut van zijn debuutmatch. Alhoewel, er ontstond heel wat discussie of het een geldig doelpunt was.

De bal kaatste op de binnenkant van de linkerpaal, hobbelde vrolijk naar de rechterpaal, botste opnieuw tegen het doelpaal en rolde weer langs de doellijn. Jerome Efong Nzolo verloor er even zijn glimlach bij, maar keurde de biljart-goal uiteindelijk toch goed onder luid protest van Dender. Anderlecht stond dus op voorsprong, hoewel niet duidelijk was of het ook echt gescoord had. Dender was aangeslagen en kon amper reageren. Afstandschoten van Degroote en De Pever vlogen ver naast en Proto ging goed plat op een shot van Vanderbiest.

Anderlecht bleef het gevaarlijkst. Vlcek zorgde voor het eerst dit seizoen voor echte beweging en snelheid vooraan. Toen de Tsjech een bal doorkopte stormde Serhat alleen op Malfait af, maar hij besloot net naast. Ook Van Damme en Boussoufa misten het doel en Wasilewski trapte na geharrewar in de defensie naast.

Dender had misschien nog goede bedoelingen na de rust, maar ook nu werden de intenties snel gefnuikt. Net afgetrapt herhaalden Serhat en Vlcek immers hun nummertje van de eerste helft. De Turk zette opnieuw voor. Doelman Malfait ging naast de bal en Vlcek kopte weer binnen. Vlcek kan niet zo goed koppen beweerde Anderlecht bij zijn voorstelling, maar met zijn hoofd werd de nieuwkomer meteen de Anderlechtse bekertopschutter. Vlcek is klaar om de concurrentie met nieuwe spits Pieroni aan te gaan.

Dender onbestaande

Na de 2-0 bestond Dender niet meer. Gillet schoot nog keihard en ook Vlcek lag steeds op op de loer. Wasilewski kreeg nog een goede kans voor een leeg doel, maar worstelde te veel met de bal. Mpenza, die in de slotminuten nog inviel voor Vlcek, zette het orgelpunt en kopte op voorzet van Boussoufa nog de 3-0 binnen. Ook zijn tweede bekergoal.

Er waren gisteren amper zo'n 6.000 die Anderlecht deze verdiende overwinning zagen pakken. Voor de terugmatch kunnen de Anderlecht-fans ook rustig thuisblijven, want die is nu wel overbodig.