'Kerviel werd gelyncht'
Jérôme Kerviel, de 31-jarige trader die de Franse bank Société Générale (SG) bijna 5 miljard euro lichter maakte, is het slachtoffer van een lynchpartij. Dat heeft zijn advocate Elisabeth Meyer woensdag gezegd op de Franse informatieradio France Info.
Jérome Kerviel werd 'niet vrijgelaten maar gelyncht', aldus de advocate. Ze haalde ook uit naar de controlediensten en de organisatie van de bank.

Meyer wees erop dat de naam van haar cliënt in de media werd vrijgegeven luttele uren nadat werd bekendgemaakt dat SG een recordverlies van 7 miljard euro had geleden. De bank schrijft 4,82 miljard euro daarvan toe aan fraude door Kerviel.

'Kerviel verdraagt die mediatieke klopjacht erg slecht. Hij was de schuldige nog voor hij zich kon uiten. Men vertelde dat hij op de vlucht was. Hijzelf en zijn familie werden zwart gemaakt. Men heeft hem besmeurd met onaanvaardbare foto's', hekelde de advocate, die benadrukte dat haar cliënt 'spontaan uitleg is gaan geven aan de politie'.

Meyer zette opnieuw vraagtekens bij de werking van de Franse bank. 'Indien de bank een andere controle had gehad en de organisatie anders was geweest, dan zaten we hier vandaag niet.'

Kerviel is voorlopig vrij en staat onder juridisch toezicht. 'Hij wil zijn verklaringen en uitleg voor de rechter bewaren', aldus zijn advocate.

Huiszoeking bij broer

Speurders hebben woensdag ook het Parijse huis van Kerviels broer doorzocht. De agenten verlieten het huis met een aantal tassen, en vertrokken zonder commentaar.

Kamerdebat

In eigen land heeft de Kamercommissie Financiën, naar aanleiding van de fraudezaak, beslist in maart een debat te organiseren over de transparantie binnen de bank- en financiële sector. Commissievoorzitter François-Xavier de Donnea (MR) en minister van Financiën Didier Reynders (MR) komen daarmee tegemoet aan een vraag van Kamerlid Alain Mathot (PS).

Mathot wil weten of zo'n fraude ook in België zou kunnen gebeuren, en of de bestaande controlemechanismen volstaan om dergelijke misbruiken te voorkomen. Op het debat zullen ook vertegenwoordigers van de banksector en van de Commissie voor het Bank-, Financie- en Assurantiewezen worden uitgenodigd.