Napolitano stuurt senaatsvoorzitter veld in
Giorgio Napolitano (L) en senaatsvoorzitter Franco Marini (R) Foto: rtr
De Italiaanse president Giorgio Napolitano heeft vanmiddag de voorzitter van de Senaat, Franco Marini, gevraagd te onderzoeken of een interimregering gevormd kan worden. Zo'n interimregering zal waarschijnlijk regeren totdat de kieswet herzien is. Daarna kunnen dan verkiezingen gehouden worden.
Napolitano heeft de afgelopen vier dagen gesprekken gevoerd met politieke leiders om te bepalen hoe de politieke crisis opgelost moet worden. Sommige partijen, waaronder de conservatieve flank van Silvio Berlusconi, wilden zo snel mogelijk verkiezingen. Andere wilden eerst hervormingen in de kieswet laten doorvoeren door een interimregering.

Napolitano heeft eerder gezegd dat de kieswet voor welke verkiezing dan ook hervormd moet worden.

De huidige kieswet werd gevormd in de nadagen van de regering van premier Silvio Berlusconi en wordt bekritiseerd omdat kleine partijen naar verhouding veel macht hebben. Daardoor zou er een nog grotere instabiliteit in het Italiaanse politieke bestel zijn ingebouwd.

Vorige donderdag bood de centrum-linkse premier Romano Prodi het ontslag aan van zijn regering, nadat hij een vertrouwensstemming in de Senaat nipt had verloren.