Franse taxichauffeurs leggen verkeer stil
Duizenden taxichauffeurs hebben vandaag het verkeer in heel Frankrijk ontregeld door stapvoets door de straten te rijden. Met de actie demonstreerden ze tegen de plannen van de regering om meer concurrentie in de taxibranche mogelijk te maken.
Op de Place de la République in Parijs was het verkeer helemaal ontregeld en stonden er duizenden taxi's stil, beplakt met teksten als 'Blijf van m'n taxi' of 'Boze taxi'.

Op de toegangswegen naar de zuidelijke stad Marseille ontstond twintig kilometer file door wegblokkeringen. Ook in andere steden, zoals Toulouse en Straatsburg, waren er tientallen kilometers file.

Het protest is gericht tegen een liberalisering van de taxisector. Jacques Attali stelde daarover in opdracht van president Sarkzoy een rapport op. Om het aantal taxi's, dat nu strikt gereglementeerd is, te verhogen, suggereert hij om gedurende twee jaar gratis een licentie toe te kennen.

Sarkozy staat achter de plannen, omdat er dan meer taxi's voorhanden komen en omdat er duizenden banen zouden worden gecreëerd. Maximaal zouden er tot 60.000 chauffeurs kunnen bijkomen.

De nationale vakbond van taxichauffeurs is echter van oordeel dat dit een catastrofe zou zijn voor hun beroep. Ze vrezen onder andere dat een verdubbeling van het aantal taxi's ook een halvering van hun inkomsten zal betekenen, terwijl de sector al met problemen kampt.

Het rapport Attali voorziet ook de openstelling van andere beroepen, zoals dat van apotheker, notaris of kapper.