De Europese Commissie heeft vandaag een herziening van de regels over voedseletikettering voorgesteld. De commissie pleit ervoor duidelijke en goed leesbare informatie over de voedingswaarde op levensmiddelen te zetten.
Met duidelijke en goed leesbare informatie over de voedingswaarde van levensmiddelen hoopt de Commissie de consumenten ertoe aan te zetten, doordachte keuzes te maken en een gezonder voedingspatroon aan te nemen.

De Europese Commissie wil onder meer dat producenten het gehalte aan energie, vet, verzadigde vetzuren, zout, koolhydraten en een specifieke verwijzing naar suiker aanduiden op de voorzijde van de verpakking van de levensmiddelen. Ook moeten ze signaleren hoe groot het aandeel van deze ingrediënten is in de totale hoeveelheden die voor dagelijkse consumptie worden aanbevolen.

Het voorstel bevat ook richtlijnen over de leesbaarheid van de etiketten op de verpakkingen. Zo moet de lettergrootte minstens drie millimeter bedragen en mogen andere slogans de aandacht niet afleiden van de essentiële informatie. Tenslotte wil de Commissie de regels voor de etikettering van allergenen uitbreiden tot niet voorverpakte producten, inclusief maaltijden die in restaurants worden verkocht.