Topman Bouton mag blijven bij SocGen
Daniel Bouton, de ceo van Société Générale
De raad van bestuur van de Franse bank Société Générale blijft achter bestuursvoorzitter Daniel Bouton (57) staan. Hij maakt wel geen deel uit van een driekoppig comité dat de crisis over het verlies van 4,82 miljard euro door fraude van trader Jérôme Kerviel moet bezweren.
Om werd een crisiscomité opgericht met drie personen, zonder Bouton. Dat maakte de bank woensdag bekend na een spoedvergadering van haar bestuurders.

Dit crisiscomité heeft volgens het persbericht onder meer tot taak 'het beheren van de toestand in het belang van de onderneming, haar aandeelhouders, cliënten en personeel'. Het comité zal 'beschikken over de meest uitgebreide bevoegdheden' in het kader van deze opdracht, preciseerde de bank.

Het comité zal gevormd worden door drie onafhankelijke bestuurders en wordt voorgezeten door Jean-Martin Folz, een voormalige PDG van autobouwer PSA (Peugeot-Citroën).

De raad van bestuur drong er bij Bouton op aan 'om zijn verantwoordelijkheden op te nemen en te blijven om de crisis te managen'. Door te verwijzen naar zijn 'verantwoordelijkheden' zinspelen de bestuurders naar de verklaring beging deze week van de Franse president Sarkozy, die suggereerde dat topman Bouton beter kon opstappen.

Philippe Pruvost, een van de bestuurders van SocGen, verklaarde voor aanvang van de zitting dat 'het niet aan het staatshoofd toekomt te beslissen over het ontslag van de topman van een onderneming'.

De raad van bestuur heeft 'eenparig het vertrouwen bevestigd in Daniel Bouton en in Philippe Citerne', de nummer twee van de SocGen, luidde het na afloop.

De druk op Bouton en andere verantwoordelijken van de in opspraak gekomen bank was dinsdag toegenomen nadat de verklaringen van Kerviel aan het gerecht openbaar werden en ze de versie van de bank tegenspraken.