De Palestijnse president Mahmoud Abbas weigert met vertegenwoordigers van Hamas te spreken zolang de beweging niet instemt met de eisen die zijn regering heeft gesteld. Abbas was vandaag in Caïro op uitnodiging van zijn Egyptische ambtgenoot Hosni Mubarak.
Het was de bedoeling dat vandaag een oplossing werd gevonden voor de chaos aan de grens tussen Egypte en de Gazastrook, waar Hamasstrijders gaten in de grensmuur hebben geblazen. Verschillende Palestijnen zijn naar Egypte getrokken voor allerhande inkopen. Egypte had er dan ook bij Abbas op aangedrongen om een compromis te vinden over de grensovergang, die nu in handen is van de strijders van Hamas. Abbas is niet van plan met Hamas te praten zolang Hamas zijn regering en gezag in de Gazastrook niet erkent.

De Israëlische regering heeft vandaag beslist dat de levering van brandstof aan de Gazastrook niet hoeft te worden hervat. Eerder hadden Israëlische mensenrechtengroepen het hof gevraagd de sancties ongedaan te maken. Israël levert sinds een aantal weken minder brandstof aan de Gazastrook, om de Hamasmachthebbers te dwingen een eind te maken aan de raketaanvallen die Palestijnse extremisten vrijwel dagelijks op Israël uitvoeren. De enige elektriciteitscentrale in de Gazastrook werd anderhalve week geleden stilgelegd wegens een tekort aan brandstof. De centrale voorziet Gazastad van stroom. De rest van het gebied krijgt stroom uit Israël.