De Verenigde Staten bekijken of de hulp aan Kenia moet worden voortgezet, ook al is die overwegend bestemd voor de bevolking en niet voor de regering. Dat heeft de Amerikaanse gezant voor Afrika, Jendayi Frazer, woensdag gezegd. Ze zei ook dat het geweld in de Riftvallei, waar Kalenjins zich tegen Kikuyu's richten, neerkomt op etnische zuivering.
De Amerikaanse hulp aan Kenia gaat voornamelijk naar niet-gouvernementele organisaties die zich bezighouden met de bestrijding van aids en malaria, maar desondanks bekijken de VS of de hulp op dezelfde schaal moet worden voortgezet, aldus Frazer.

Eerder zeiden de VS de hulp aan Kenia niet drastisch te zullen terugschroeven.

Ook de Europese Unie en andere landen hebben gedreigd de hulp aan Kenia te zullen verminderen als de situatie in het land niet verbetert. Volgens Frazer spant president Mwai Kibaki noch oppositieleider Raila Odinga zich voldoende in om een eind te maken aan het geweld, dat uitbrak nadat er op 27 december presidentsverkiezingen waren gehouden.

Volgens Odinga is Kibaki ten onrechte tot winnaar uitgeroepen. Volgens Frazer is niet uitgesloten dat beide zijden hebben gesjoemeld met stemmen.

Etnische zuivering

Frazer zei ook dat het geweld in de Riftvallei niet in de eerste plaats is bedoeld om mensen te vermoorden, maar om Kikuyu's, het volk van Kibaki, te verjagen. 'Het is duidelijk dat de Riftvallei etnisch is gezuiverd', zei Frazer, die het gebied deze maand bezocht.

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt te kunnen aantonen dat oppositiepolitici in sommige gevallen hebben aangezet tot geweld in de Riftvallei. Odinga ontkent dit en zegt dat het geweld spontaan is uitgebroken.

Frazer vindt dat onderzocht moet worden wie tot het geweld aanzetten. 'We weten dat politici voor de verkiezingen via de radio hebben opgeroepen tot geweld', zei ze.

De Kikuyu's vormen het grootste volk van Kenia en beheersen sinds lange tijd de politiek en de economie in het land. Nadat Kibaki, volgens de oppositie ten onrechte, de verkiezingsoverwinning had opgeëist keerden andere bevolkingsgroepen zich tegen de Kikuyu's.

Honderden mensen zijn vermoord en 255.000 mensen, in meerderheid Kikuyu's, zijn uit hun huizen verjaagd. De meeste Kikuyu's zijn verdreven uit de Riftvallei.