Frankrijk moet zijn begrotingstekort sneller afbouwen. De overheidsuitgaven moeten drastisch naar beneden en er zijn structurele hervormingen nodig om de economische groei aan te wakkeren. Die waarschuwing kreeg Parijs woensdag van de Europese Commissie.
'Frankrijk doet er goed aan zijn tekort sneller te verminderen teneinde een veiligheidsmarge in te bouwen en de duurzaamheid van zijn openbare financiën op lange termijn te verbeteren.' Dat zei de eurocommissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Joaquim Almunia, bij de voorstelling van de evaluatie van het stabiliteitsprogramma van Frankrijk.

Het groei- en stabiliteitspact verplicht de vijftien landen van de eurozone om het begrotingstekort onder de drempel van drie procent van het bruto binnenlands product te houden.

De eurolanden willen in 2010 een begroting in evenwicht presenteren, maar de Franse president Nicolas Sarkozy legde die afspraak naast zich neer en wil pas in 2012 een begroting in balans.

En zelfs dat plan bevat volgens Almunia risico's. Frankrijk gaat uit van wel zeer optimistische groeiprognoses, en aangekondigde besparingen moeten verder uitgewerkt en getoetst worden.

De Franse overheidsuitgaven behoren momenteel tot de hoogste in de Europese Unie.