Edwards stapt uit de race naar het Witte Huis
De Democraat John Edwards stapt uit de race naar het Witte Huis. Dat meldt het persbureau AP woensdag. In alle vier de staten waar tot nu toe Democratische voorverkiezingen zijn gehouden leed Edwards een nederlaag.
In de strijd om de Democratische partijnominatie blijven nu alleen Hillary Clinton en Barack Obama als kandidaten over.

De grote vraag is nu naar wie het merendeel van de aanhangers van Edwards overstapt. Edwards, een voormalig senator uit North Carolina, zal niet onmiddellijk zijn steun uitspreken voor een van de favorieten, zei een adviseur van Edwards op voorwaarde van anonimiteit. Edwards kondigt later woensdag officieel aan dat hij uit de race stapt.

Edwards voerde enthousiast campagne. Zijn rivalen beschikten over veel meer geld. Onder druk van Edwards adopteerden ze een progressievere koers.

Edwards was de eerste die een nationale gezondheidsverzekering voorstelde en de eerste die het Congres opriep geen geld meer beschikbaar te stellen voor de oorlog in Irak. Ook stelde hij de macht van lobbyisten in Washington aan de kaak.

Armoede in de Verenigde Staten was voor hem een belangrijk verkiezingsthema. Ook in 2004 stelde Edwards zich kandidaat voor het presidentschap, maar toen was zijn verkiezingsprogramma een stuk minder progressief. Voordat Edwards in 1998 in de Senaat kwam verdiende hij miljoenen dollars als advocaat. In 2004 verloor Edwards van John Kerry, die hem vervolgens koos als zijn running mate.

Tijdens Edwards’ laatste campagne werd bij zijn vrouw opnieuw borstkanker geconstateerd. In een emotionele persconferentie maakte het echtpaar het slechte nieuws bekend. Elizabeth bleef campagne voeren voor haar man.