VBO roept stakers op tot kalmte
Pieter Timmermans Foto: rr
'Door te staken op dit moment, met de huidige inflatie en slechte economie, zaagt men de tak af waar men opzit', zegt Pieter Timmermans, topman van ondernemersvereniging VBO. Binnen enkele maanden zal de werkloosheid en het verlies van jobs voelbaar zijn, luidt het.
In de eerste maand van 2008 is zo goed als geen enkele dag voorbijgegaan zonder een staking. Vooral Limburg kende een vloedgolf van sociaal protest in de bedrijven, voornamelijk in de auto- en metaalsector. De topman van het ), Pieter Timmermans, roept op tot kalmte.

Wat de aanhoudende stakingsgolf aan de economie kost, kan Timmermans niet zeggen. Het gaat volgens hem om een 'gevoelsmatige situatie'. In reële termen neemt de koopkracht zelfs toe, luidt het.

'Op korte termijn wordt te veel gefocust op specifieke producten die nu duur zijn.' In de jaren zeventig zou dat volgens Timmermans ook het geval geweest zijn. De jaren zeventig kenden meerdere oliecrisissen.

Voor het VBO moet het sociaal overleg zich afspelen aan de onderhandelingstafel. 'Cao's moeten worden nagekomen, anders speelt men met de credibiliteit van het overleg'. Het sociaal overleg heet de verliezer te zijn van de afgelopen weken.

Nieuwe loonafspraken kunnen pas in het najaar gemaakt worden, aldus Timmermans. Dan komt de 'groep van tien', het hoogste overlegorgaan van de sociale partners, opnieuw samen. Timmermans zal via informele weg de vakbondsleiders vragen om 'de situatie onder controle te houden'.