Telenet verlaagt huurprijs voor HD-digibox
Telenet heeft een sterk jaar achter de rug voor digitale televisie. Het telecombedrijf telt al meer dan 400.000 IDTV-klanten. 'Eén op de vier van onze televisieklanten kijkt intussen digitaal', verklaarde Jo Van Gorp, vice-president residential marketing bij Telenet
Dit jaar komen er op betaalzender Prime een aantal nieuwe series bij. Ook de huurprijzen voor digitale en hogedefenitie-decoders worden sterk verlaagd.

Hogedefinitietelevisie is sinds december vorig jaar beschikbaar (via de HD-digicorder), maar Telenet verwacht dat het pas nu relevant wordt. Ook steeds meer omroepen gaan immers in HD uitzenden. 'We willen de instapdrempel voor de klant verlagen en daarom maken we de huur van onze boxen goedkoper', verklaarde Van Gorp woensdag.

Een HD-recorder zal 8 euro per maand kosten. Gewoon digitaal (digibox) kijken kan al vanaf 4 euro per maand. Van Gorp meent dat huren de trend van de toekomst wordt. 'De klant kan zo makkelijk zijn box laten updaten of veranderen van product. Als men daarentegen een decoder koopt, moet die al snel enkele jaren meegaan'.

Het aantal klanten stijgt en ook de toepassingen van digitale televisie worden gretig afgenomen. Zo waren er het voorbije jaar 11,4 miljoen opvragingen. 'Het gaat in stijgende lijn. In december werden 1,2 miljoen transacties gedaan', luidde het.

Ongeveer een derde van die on-demand-transacties waren gratis, bijvoorbeeld het bekijken van het tv-nieuws. De rest zijn films of televisieprogramma's waarvoor de klant moet betalen.

Ongeveer één op de twee digitale klanten van Telenet bestelde al eens een film. Vooral de familiefilms blijken goed te scoren. Dit jaar komen er een aantal blockbusters bij (No Reservations, Brave One, I am Legend), net als de Vlaamse film 'Vermist' die nog in de bioscoop speelt. Met filmstudio Warner is bovendien een overeenkomst gesloten dat zijn films op hetzelfde moment digitaal beschikbaar zijn als in de videotheek.

Op betaalzender Prime wordt in 2008 verder de kaart van de series getrokken. 'Ze scoorden goed vorig jaar, dus de trend wordt voortgezet, met een mix van Vlaams en Amerikaans', aldus Mertens. Er komen een aantal nieuwe series, vaak gelauwerd met een Golden Globe (Mad Men, Californication, The Tudors, ..). Ook de serie rond 'Vermist' en het tweede seizoen van Matroesjka's zal op Prime te zien zijn.

Daarnaast wordt ook de Oscar-uitreiking de volgende drie jaar op Prime uitgezonden. Op sportgebied wordt volgende week de Superbowl getoond, het meest bekeken sportevenement ter wereld. Deze zomer zal het EK dan weer in high definition te zien zijn bij Telenet.