De Europese Commissie heeft de Duitse energiereus E.ON met een boete van 38 miljoen euro bedacht omdat de onderneming bijna twee jaar geleden een onaangekondigde inspectie van Europese ambtenaren heeft gedwarsboomd. Dat heeft Neelie Kroes, EU-commissaris voor Concurrentie, woensdag meegedeeld.
Inspecteurs van de Commissie hadden in mei 2006 in het kader van een onderzoek naar anticoncurrentiële praktijken bij E.ON een kamer met in beslag genomen documenten verzegeld. Toen de ambtenaren een dag later terugkeerden om hun onderzoek voor te zetten, bleek het zegel verbroken. Alle elementen wezen erop dat iemand de kamer was binnengedrongen en documenten had ontvreemd.

De Commissie tilde zwaar aan het incident en legde E.ON woensdag een boete van 38 miljoen euro op. Neelie Kroes: 'Bedrijven weten heel goed dat er in concurrentiezaken hoge boetes kunnen opgelegd worden, en sommigen zouden hun toevlucht kunnen zoeken tot illegale maatregelen om het onderzoek te belemmeren en een boete te ontlopen. Met dit besluit willen we de bedrijven duidelijk maken dat het belemmeren van het onderzoek geen voordelen oplevert', zei Kroes.

E.ON ontkent de aantijgingen en leverde de Commissie de voorbije maanden tal van verklaringen voor het verbreken van het zegel, zoals het gebruik van een agressief schoonmaakproduct en de vochtigheid in de ruimte. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie onderzocht de argumenten van de energiegigant, maar achtte geen enkele uitleg geloofwaardig.